1

З дравните власти искат Здравната каса да спира парите на лекари, които издават фалшиви документи за направени имунизации. Това стана ясно от разговор в студиото на на "Здравей, България" по NOVA с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

"Бележката за направена имунизация на едно дете се изисква веднъж годишно. След това в целия период на същата година, ако детето е във възраст 1-2 години (когато са масово имунизациите) - детето може да не бъде ваксинирано и въпреки това да има бележката, че е. Нашето предложение ще бъде този срок да се намали на 3 или 6 месеца, вместо година. Така искаме да предотвратим заобикалянето на закона с издаването на фалшиви бележки", посочи той.

Главният държавен инспектор смята, че когато един лекар има затруднение да имунизира едно дете, той трябва да съобщи. 

Кунчев каза, че никога няма да бъде санкционирано такова лице. "Предпочитайки, обаче да излъжеш системата, себе си и детето правиш много лоша услуга на обществото – ние приемаме за предпазени деца, които реално не са”, допълни той.

Кунчев коментира случай от Италия, в който най-върлият местен привърженик на движението срещу ваксини хванал шарка. "Това, че антиваксърът е хванал варицела, е много показателно, че живият живот ни казва къде е истината, колкото и да се разпространяват конспиративни теории”, каза той.

Д-р Кунчев сподели, че се прави проучване на деца заболели от морбили в областите Благоевград и София,

които би трябвало да имат имунизации, но изследването на антителата спрямо предполагаемата 3-ата ваксина морбили-паротитробиола доказвала липсатата на антитела спрямо болестта. Това означавало, че тези деца реално не са имунизирани.

"Няма как да разберем, ако детето не се разболее. Не е оправдано да се правят масови изследвания. Обикновено нарушенията се случват в ромските общностти, тъй като те оказват доста голям натиск върху личните лекари. Може би някъде има и подкупи. Където намерим системо нарушение, касата ще си вземе парите обратно и после ще развали договора. Като престъпление това вече е обект на разследване и от други органи”, каза инспекторът.

По думите му, когато двете страни (лекарската и родителската) са участвали в практика, която той нарече корупционна, много трудно се установява какъв е точно случая. Затова сега правили необходимите проучвания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@