15

В аксините, включително тези срещу дребна шарка, заушка и рубеола, не причиняват аутизъм. Това е заключението на едно от най-мащабните проучвания на този казус, съобщава CNET.

Учени открили "универсален убиец" на всички видове грип

Проучването е направено от института "Статенс Серум" в Дания. Екипът проследил ражданията на 657 461 деца в Дания от 1999 г. до края на 2010 г. След това състоянието на децата е било следено от навършването има на една годинка до края на проучването през 2013 г. С помощта на държавния здравен регистър учените са сравнявали данните за състоянието на ваксинираните и неваксинираните деца.

Учени: Мръсният въздух съкращава живота с 2 години

Общо екипът е събрал данни за 5 025 754 човешки години. Данните показват, че 6517 деца са били диагностицирани с аутизъм по време на изучавания период. Въпреки това децата, които се смятат за по-рискови или предразположени към това заболяване заради семейната история или други фактори, не показват по-висок риск от реално разболяване.

Няма и индикации, че предимно ваксинираните деца развиват аутизъм. Учените заключват, че ваксинате не увеличава риска и към децата, които може да са уязвими към заболяването заради други фактори. Те не откриват и ръст на заболяванията от аутизъм след ваксинация.

СЗО: Антибиотиците могат да убият, ако не се приемат или се прекалява

Въпреки това много родители избягват ваксинацията, което води до други проблеми. Световната здравна организация вече обяви "колебанието към ваксинация" като една от най-големите заплахи за световното здраве през 2019 г. Само през 2018 г. има 50% ръст на заболяванията от дребна шарка по целия свят, заради която има и около 136 000 смъртни случая.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@