18

Т очно след седмица четирима българи, част от тях вече бивши граничари, ще се явят пред съда в Бургас, за да дадат показания по дело за убийство на турски рибар-бракониер,защитавайки родната граница преди повече от 10 години.

Турция праща призовка на български граничар

Турският съд възобнови преди година делото въпреки, че у нас наказателното производство срещу бившите граничари отдавна е прекратено и те са оневинени, а

през 2014 г. европейският съд за правата на човека в Страсбург също обяви случая за нещастен инцидент,

информира NOVA.

След като миналата година четиримата български граничари бяха извикани да дават обяснения в Районния съд в Бургас, по делото, което беше заведено от турска страна за убийството на бракониер през април 2008 г., сега се налага отново да дават обяснение.

„В процедурата, в която се намираме в момента, ние имаме пълното право да представим доказателства, които от своя страна, да стигнат до турския съд и да бъдат обсъдени от турския съд при провеждане на същинското съдебно следствие.

Не е ясно обаче кой ще защитава сънародниците ни, тъй като

според турското законодателство не се предвижда възможност български адвокат да представлява български граждански пред турския съд”,

обясни защитникът на граничарите адвокат Росен Кожухаров.

Въпреки че преди година граничарите получиха нееднократно уверения, че държавата ще ги задържи, мъжете признават, че не са спокойни. „Миналата година в съда проведохме конферентен разговор с главния прокурор, който ни увери, че нямаме основания за притеснения, че държавата е зад нас и т.н. и ние можем спокойно да си ходим където искаме, с изключение на Турция.

Тази година на срещата аз му зададох въпроса дали мога да посетя дъщеря ми, която учи в Германия, ще си нося и документа с решението на европейския съд, той каза:

„Не е желателно да напускате страната“. Как да го разбирам това нещо?

Какво тази държава, която постоянно ни уверява, че е зад нас, какво прави?“, попита един от граничарите.

Друг от потърпевшите е категоричен, че се чувства като затворник в собствената си страна и уточнява: „Човек, който не може да напуска границите на страната си как да се чувства“.

Още по темата вижте във видеото горе.

Призованият от Турция граничар: Не знам какво става

Турски рибар бракониер е убит край Резово

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@