14

О сем месеца след края на процеса мотивите към присъдата от 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева най-сетне излязоха. Така делото може да продължи на следващата инстанция, тъй като родителите на пострадалото дете искат по-тежко наказание, а подсъдимата не се признава за виновна .

В мотивите си съдът описва Ковачева като безчовечна, безскрупулна и жестока, информира сайтът news.lex.bg . Акушерката е проявила садистично отношение към бебето, а цялото ѝ поведение при продължителния побой я характеризира като

жесток и безскрупулен човек, който не зачита правото на живот.

Акушерката проговори: Не помня да съм удряла бебето

Акушерката, пребила бебе, излиза на свобода

Бащата на пребитото бебе: Канонизирайте акушерката

ГИТ: Акушерката от "Софиямед" е дала 20 двойни дежурства за 3 месеца 

Миналата седмица Ковачева поиска по-лека мярка за неотклонение, макар че е под домашен арест, но съдът не уважи молбата ѝ. Тогава родителите на 3-годишната вече Никол споделиха разочарованието си, че мотивите към присъдата още не са написани и Ковачева не е в затвора. Бащата Румен Димитров сподели, че дъщеря му е развила епилепсия след побоя, а бившата акушерка категорично каза, че не чувства вина.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара.

Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция заради постоянни възражения на защитата на подсъдимата и множеството експертизи.

В хода на делото така и не стана ясно какви са били мотивите и какво е подтикнало Ковачева да удря жестоко беззащитното бебе.

Освен на 18 години затвор, Емилия Ковачева е осъдена да плати и 400 хил. лв. кръвнина на семейството на битото бебе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@