9

О пределен е съдията по делото за продажбата на държавния дял в енергийното дружество EVN. Жребий реши случая да се гледа от съдията от Софийския градски съд (СГС) Костадинка Костадинова, съобщи БНР.

Тя е известна с това, че е съдия и по делото за пране на пари срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо.

Обвиняеми по делото за EVN

са бившите министри на финансите и енергетиката от кабинета „Борисов“ 1 – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души.

Дянков отказва да говори пред медии заради майка си

Обвиниха Прокопиев за продажбата на ЕВН, той: Коледна честитка от Пеевски и Борисов

Заместник-председателят на СГС Даниела Борисова обясни, че делото е с висока степен на сложност. Това е заради факта, че по него има шестима обвиняеми, 66 свидетели и 94 тома документи. Съдия Костадинова има два месеца, за да насрочи дата.

Обвинителният акт по случая беше внесен в понеделник.

Според него бившите министри на финансите и енергетиката Дянков и Трайков, бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник „Булброкърс“ Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството Радослав Рачев и още двама души от фирмата – Любомир Евстатиев и Петър Василев, са обвинени в престъпление по служба.

Симеон Дянков е привлечен като обвиняем във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества – „EVN-България“. Прокопиев пък е определен от държавното обвинение като подбудител на престъпното деяние.

Обвинение за приватизацията на EVN получи и бившият министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев беше обвинен още през май 2016 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@