8

О кръжният съд в Перник потвърди решението на Районния съд в Трън, което оправдава бившия кмет на града Станислав Николов за инцидента от преди 3 години, при който той блъсна с колата си дете.

На 13 ноември 2015 г., на кръстовище край СУ „Гео Милев“ в града, Николов удари тогава 6-годишния Ивайло Стоянов при опит да премине зад спрял училищен автобус. В резултат на катастрофата момчето остана без далак и с половин черен дроб.

Разследващи: Дете само се е блъсна в кметски джип

Бившият кмет беше

обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди.

След проверка, направена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, делото беше иззето от Трън и прехвърлено на прокуратурата в Перник.

Магистратите там твърдят, че според данни от хода на делото Николов е карал със съобразена скорост. Той реагирал своевременно, натискайки спирачката, но не е можел да предотврати удара, защото пострадалото дете изтичало на пътното платно зад спрелия автобус.

На мястото нямало пешеходна пътека. Затова Николов не видял Ивайло преди да навлезе в опасната зона, мотивират становището си от съда. В мотивите пише още, че

отговорност за случилото се носят и родителите на детето, защото не са осигурили „постоянен надзор“, вина има и самото момченце,

което съда определя като факт, въпреки че то не носи отговорност за действията си.

В мотивите на съда пише: „Именно защото от малолетно 6-годишно дете не може да се изисква правилна преценка на пътната обстановка и изискващите се правила за движение, законодателят е предвидил правила за неговата засилена закрила – не само по отношение на обществеността и в частност – водачите на МПС, а също така и общо регламентираното задължение на неговите родители за постоянен надзор.

Макар малолетното дете да не носи отговорност за действията си, внезапното му навлизане на пътното платно като активен участник в движението в нарушение на чл. 113, ал. 2, вр. ал. 1, т. 1 и чл. 114, т. 1 ЗДвП, без да се намира под контрол на пълнолетно лице, което да осигури безопасното му участие в движението, е обективно осъществил се факт.“

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Кметът на Трън проговори за блъснатото дете

Местят случая с детето, ударило се в кметски джип, в Перник

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@