24

„Няма един лев, вложен от държавата”, заяви пред NOVA адвокат Валя Гигова за покупката на земята, върху която е изграден дворцовият комплекс „Врана”.

Адвокатът представлява Мария Луиза, сестрата на Симеон Сакскобургготски, по делото за двореца и парка, намиращи се в покрайнините на София. Вчера Софийският градски съд отсъди, че имотът е държавен.

ГАЛЕРИЯ: НАД 400 ГОСТИ ВЪВ „ВРАНА” ЗА 80-ИЯ РОЖДЕН ДЕН НА СИМЕОН

Според адвокат Гигова обаче земята, върху която се намира дворцовият комплекс, е купувана в продължени на години изцяло с частни средства от цар Фердинанд Сакскобургготски от множество собственици на малки имоти.

Нанков: Не сме се отказали от царските имоти

По казуса има над 500 нотариални акта. В основата на цялата окрупнена собственост стои имотът на фалиралия търговец Хаджи Боне Петров, закупен от царя при производството по несъстоятелност.

„Няма един лев, вложен от държавата в покупката. Когато държавата участва в покупки, тя винаги представя документи, че е направен разход”, подчерта адвокат Гигова. 

Държавата взима втори имот от Симеон Сакскобургготски

Тя поясни, че като собственик на имота е посочено Интендантството, защото преди 1944 г. „личността на царя е свещена и неприкосновена. Царят не може да участва в съдебни производства или да бъде страна в гражданско-правни отношения”.

Държавата си връща царския дворец "Ситняково"

Адвокат Гигова смята, че Интендантството е идентично на царя, а не на държавата.

Защитникът на интересите на държавата по делото обаче не е съгласна.

„Правната теза, която застъпваме ние, е че Интендантството на Цивилната листа е държавна институция. Това е тезата, която беше приета от съда”, заяви адвокатът на държавата по делото Ирен Савова. 

Тя поясни, че еднократният законодателен акт, с който през 1947 г. се отнема в полза на държавата цялото лично имущество на царя и неговите наследници, все още не е отменен.

„Правата, които черпят Симеон и Мария Луиза, идват от едно решение на Конституционния съд, което казва, че законът от 47-а година е противоконституционен”, подчерта адвокат Савова.

Тя посочи, че всички съдебни решения досега са в полза на държавата, тъй като е доказано, че Интендантството е било държавна институция.

Освен това адвокат Савова добави, че Симеон Сакскобургготски възстановява собствеността върху имотите си за много кратък период, без да има законодателна основа, докато самият той е министър-председател на България (2001-2005 г.)

По думите на адвоката, от едната страна стои подписът на Симеон Сакскобургготски като собственик, а от другата, като премиер.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@