4

П острадалите при пътни инциденти клиенти на „Олимпик“, както и собствениците на полици, които ще получат премията си обратно, ще бъдат компенсирани преимуществено. Това съобщи временният ликвидатор на фалиралата кипърска застрахователна компания Павлос Накузи за БНТ.

В момента се правят изчисления за частта от всяка полица, която клиентите могат да получат обратно.

Калкулацията ще продължи няколко седмици, когато се очаква и решението на съда в Никозия за ликвидацията на „Олимпик“.

От днес застрахованите в "Олимпик" остават без "Гражданска отговорност"

Компанията „Олимпик“, която в Кипър не играе значима роля на застрахователния пазар и името ѝ не е особено популярно, в страната ни предизвика истинска буря, която бушува от пет дни насам. Официалната информация от Кипър е ограничена. Нито министърът на финансите Харис Георгиадис, нито застрахователният контролен орган в Никозия, коментират пред медиите на острова.

Временно упълномощеният ликвидатор Павлос Накузи е единственият кипърски представител, който говори по темата. Той разказа за

несъответствията в документите на „Олимпик“:

„Съществуването и стойността на някои от активите на компанията, описани в счетоводните книги, са под голям въпрос. Одиторите, които са разследвали тези активи, както и реалната им стойност, не са потвърдили същите стойности. Компанията няма способността да изпълнява дългосрочните си финансови задължения заради прекалено ниския си наличен капитал, което довежда до анулирането на лиценза ѝ.

Всички застраховани в „Олимпик“ и претърпели пътно-транспортно произшествие до 17 август, когато фалира компанията, трябва да подходят по обичайния досега начин за искане на обезщетение. Това означава, че трябва да се обърнат към застрахователя си. „След като съдът назначи постоянен ликвидатор, всеки пострадал ще трябва под клетва да подаде допълнително потвърждение за своите претенции относно сумата, която компанията му дължи. Междувременно той може да се съгласи на компенсация и е най-добре да се подаде иск до компанията относно инциденти въз основа на застраховането“.

Кой ще върне парите на застраховалите се в "Олимпик"

При обсъждането на възникналия казус често се изпуска фактът, че

има европейска директива, която предоставя законодателна макрорамка за решение.

Тя е въведена, както в кипърското, така и в българското законодателство и има за цел защита на застрахованите. Чрез нея се улесняват застрахователните отношения в Европейския съюз. „Законът, който важи, е законът в Кипър, но той е базиран върху европейската директива „Платежоспособност II“. Съгласно нормативния акт няма значение дали си българин или кипърец, и двете страни трябва да се третират еднакво. Главният ни принцип е да сме справедливи към кредиторите“, посочи Накузи.

Борисов за „Олимпик“: Ще опитаме да помогнем

Кипърско издание „Сайпръс мейл“ (Cyprus mail) информира за неяснота по въпроса, фондът на коя държава ще компенсира т.нар. трети лица. Става въпрос за тези, които са станали жертви на произшествие с шофьори, застраховани в „Олимпик“.

Павлос Накузи отбеляза: „Тези лица могат да получат компенсация от гаранционен фонд, вместо да се обръщат към компанията в ликвидация. Единствената подробност за гаранционния фонд, която мога да дам е, че

клонът на „Олимпик“ в България е платил в българския фонд 16 милиона лева.

Има обаче още какво да се уточнява“.

12 септември е датата, на която съдът в Никозия ще обяви „Олимпик“ в ликвидация. Веднага след това застрахованите там ще имат право да предявят своите претенции.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@