1

И зразходвани ли са неправомерно средства от ръководството на Българската федерация по канадска борба? Знаят ли от Министерството на младежта и спорта как се усвояват отпусканите хиляди левове  за развитието на този  спорт, който не е олимпийски? Отговори на тези въпроси дават NOVA и екпът на GlassNews.bg. 

Казусът вече е в прокуратурата. Разследващите проверяват законосъобразно и по предназначение ли са изхарчени близо 3 млн. лева за последните пет години от федерацията. Обект на разследващите са и други  сигнали за злоупотреби от членовете Управителния съвет.  

Как се стигна до този разрив между федерацията и спортните клубове и има ли наистина данни за злоупотреби?

Според членовете на изключените клубове, Федерацията се управлява като еднолично дружество  и липсва прозрачност по отношение на разходваните публични средства.

„Пуснах едно искане по Закона за достъп до обществената информация до Министерството на младежта и спорта и се оказа, че нашата федерация, бидейки този спорт не олимпийски, е доста добре финансирана. Не само при здравите, но и при хората с увреждания“, твърди Янислав Илиев-юрист и председател на Клуб по канадска борба в София.

Искането е за финансовите отчети към договорите за финансиране за развитие на спорта през последните 10 години.

От документите, с които медийните екипи разполагат, става ясно, че са правени редица плащания към различни юридически лица, без да е посочено основание. От Министерството на младежта и спорта към Българската федерация по канадска борба са отпускани стотици хиляди левове годишно.

„След като видяхме как стоят нещата на хартия и какво е подавано към Министерството на младежта и спорта, направо се хванахме за главата. По тези финансирания, за които говоря, почти 2.5 млн. лв. в сравнение с други неолимпийски спортове, това си е едно доста прилично финансиране. С това финансиране националният отбор спокойно може да си ходи на световно, на европейско, може всичко да е покрито и да има организиран пълен календар за цялата година. Трябва да се има предвид, че това не са всичките финанси, които влизат в спорта. Има нещо, в което не може да се бръкне и това са високите постижения. Момчетата, които отиват на европейски и световни, изкарват съответните класирания,  и там се взимат примерно едни 70-80 процента от премията на спортиста при треньора. Може сами да се досетите кой е треньорът на тези спортисти“, допълва Янислав Илиев.

„Дори да станеш първи или втори и да се класираш за национален отбор, това нищо не означава. Той си избира, който си иска. В ниска конкуренция, като сложи определен брой силни състезатели, ще вземат медали. А от медалите, всички знаем, че се изкарва не малка сума пари от Министерството на младежта и спорта, като резултати от високи спортни постижения. Нали идеята е да се прави спорт, а не да се прави бизнес?“, споделя Ваньо Вълков -председател на Спортен клуб по канадска борба в Плевен.

От документите се разбира, че са посочени значителни суми, които са изразходвани за лагери, за подготовка и възстановяване.

В същото време голяма част от състезателите  в тези  списъци твърдят, че не са били на такива лагери. Един от примерите, който състезателите посочват, е лагер на стойност 35 000 лв., който  е трябвало да се проведе през 2020 г. в Банско, но не се  е състоял заради COVID ситуацията.

„Ако хотелът струва 50 евро, се заплаща от 100 до 150 евро. Имахме фрапиращ случай, състезатели от националния отбор на хората с увреждания спаха в къмпинг, в бунгала  по 4 или 6 души в стая. А същевременно има излязло финансиране за тях. За западния свят, те не са малоумни, отварят  сайт за резервация на хотели и виждат, че стаите струват по 50 евро и казват:  „Ние защо трябва да даваме по 100?“, обяснява Цветан Гашевски, световен шампион по канадска борба.

Състезателите твърдят също, че никога не ги е тренирала Вероника Бонкова,

за което обаче е получавала и получава хонорари. Бонкова и председателят на Федерацията по канадска борба-Асен Хаджитодоров живеят на семейни начала и имат общо дете.  От справка в Министерството на младежта и спорта става ясно, че са правени множество плащания, към членовете на Управителния съвет, като треньорските хонорари на Бонкова, които  тя е получавала, са около 10 000 лв. годишно.

„Тренирал съм със сигурност, защото тогава съм се подготвял за състезание, но самосиндикално, не съм имал треньор, както е написано по документите, както е отчетено. Нито Вероника Бонкова ми е била треньор тогава, нито някога, през всички години, тъй като назад като върнахме документите, тя фигурира като мой треньор - говоря лично за мен. Тя фигурира за всички останали, всеки може да каже за себе си“, казва шампионът по канадска борба Любомир Миланов.

„Тя никога не е провеждала тренировка на никого. При хората с увреждания хонорари взимат Георги Благов, един господин, който е дясната ръка на председателя. Той няма никакво понятие от канадска борба. Александър Палестов също е взимал пари, а той е брат на Вероника Бонкова. И се видя, че се взимат пари от един кръг семейство и приятели и не достига нищо до спорта“, споделят още състезателите.

Дали е така Вероника Бонкова не желае да коментира докато текат проверките.

„Това как аз ставам треньор на националния отбор е това, което аз имам зад гърба си като образование и като документация и лицензи, които се изискват от Министерството на младежта и спорта“, обяснява Бонкова.

Известно става също, че федерацията плаща и наем за офис, около 5000 лв., на фирма „ПАЛ 02 ЕООД“, на която управител е отново Вероника Бонкова. Собственик на капитала е Професионална лига по канадска борба, което е дружество със седалище в офшорна зона.

„И до крупната сума през 2018г., когато се стига до организиране на международно състезание, европейско - и там се пуска фактура за 150 000 евро, което включва финансирането за развитието на спорта 100 000 лв. плюс още 200 000 лв. допълнително финансиране. Пуска се фактура от едно юридическо лице- Европейската федерация, чийто председател е същият председател. Той от както стана председател  и на Световната федерация кръгът се затвори. Какво се случва? Пуска се фактура за лицензионни права т.е. Българската федерация е платила 300 хиляди лева за лицензионни права да проведе това състезание“, обяснява Янислав Илиев.

От отчетите на треньорите прави впечатление, че за състезание проведено в Букурещ са отчитани самолетни билети през Виена. Само че част от състезателите, на чиито имена са билетите, твърдят,  че въобще не са пътували със самолет.

„Имам билет за първенството в Румъния, билет през Виена за Букурещ. Ние пътувахме с локомотива на клуба, а излезе информация, че имаме билети  за Букурещ за по напряко през Виена, а от Горна Оряховица до Букурещ са 160 км“, обяснява Цветан Гашевски.

И Марин Пейчев, който е първият, който е участвал в състезанията  по канадска борба за хора с увреждания в България, също не помни да е пътувал със самолет до Букурещ.

„От Пловдив до София влак, от София до Букурещ със смяна на Русе пак влак. Излезе някъде от Русе до Букурещ едни фантастични 6 часа“, казва Пейчев.

В същото време Асен Хаджитодоров твърди, че той и Вероника Бонкова са основни спонсори на федерацията.

„Значи ние си подаваме регулярни отчети, които се преглеждат от Финансова дирекция. Даже онзи ден получихме протокола, че за миналата година всичко е изразходвано по предназначение без абсолютно никаква забележка. Даже ние сме изхарчили повече отколкото те са ни дали. Нямам никакви притеснения“, казва Асен Хаджитодоров.

„И е хубаво точно това да си извадят документално нещата, не само голи приказки“, допълва Вероника Бонкова.

Голи приказки ли са само? И ако е така,  защо са регистрирани нови клубове, по-голяма част от които фиктивни? Дали това не е с цел ръководството да си подсигури мнозинство и комфорт при взимането на решения? И това ли е причината  клубовете, в които са по-голямата част от истинските състезатели,  да не бъдат на Общото събрание?

„Не бих казал, че това е преди Общото събрание. При нас си тече един такъв регулярен процес и това е една от основните насоки, в които ние се стремим да се развиваме и това е да дадем на по-малките населени места да имат представителство. Да се сдружат и да учредят спортни клубове. Получили сме молби-заявления, разгледали сме ги, тези, които са отговорили на устава на Федерацията са били приети. Какво значи кухи клубове? Ние нямаме нужда от кухи клубове, ние имаме достатъчно спортисти“, обяснява Хаджитодоров.

NOVA и екпът на GlassNews.bg проверяват. В добричките села Стефаново и Длъжка поляна, както и в разложкото село Белица. В тези малки населени места, където спортистите трябва „да се сдружат“, хората не знаят, че има новосъздадени клубове по канадска борба.

Става ясно, че председателят на клуба в добричкото село Стефанова е  племенница на единия от треньорите на Националния отбор по канадска борба Георги Благов.

Остава впечатление, че  Габриела Дръндалова не е много наясно какво точно е регистрирала, въпреки инструкциите на чичо си. Оказва се, че момичето, регистрирало клуб в село Стефаново, от години се занимава  и с народни танци.

В село  Длъжка поляна  също има новорегистриран клуб с председател синът на кметицата. Хората не знаят и той самият бърка бройката на трениращите в клуба.

„По протокол, подаден пак към министерството за финансирането на  43 клуба в България някъде есента, се свиква едно Общо събрание на хартия, в което председателят на федерацията разписва списък на всички клубове и са общо 3.  Другите 40 къде са? Той може да гарантира, че това не е неговият подпис. Една точка има  в този протокол, основна. Да се поднови мандатът на Управителния съвет, защото им изтича пет годишния мандат. Ако викне всичките хора, реално  ще изберат друг председател“, казва Янислав Илиев.

Изключените състезатели от 15-те клуба не бяха допуснати до Общото събрание. Те са подали сигнал за злоупотреби и нецелесъобразно изразходване на средства от Българската Федерация по канадска борба  до бившия министър на  Министерството на младежта и спорта- Радостин Василев, настоящия -Весела Лечева,  МВР, и прокуратурата.

Към момента МВР е разпределило сигнала по компетентност на Министерството на младежта и спорта. Журналистическите екипи също са ги сезирали и са потърсили коментар.

Интервю с Весела Лечева е било отказано, защото била извън страната. От пресцентъра министерството казали, че не са се запознали със сигнала, защото “канадската борба не е сред приоритетите им“.

По входирания сигнал Апелативна прокуратура е излязла с решение, че са налице сериозни нарушения и случаят трябва да се разследва от Софийската градска прокуратура.

Оттам пък са обжалвали решението за подсъдност и в момента топката е прехвърлена в ръцете на Върховната касационна прокуратура, която трябва да се произнесе кой да води разследването.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 21 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 2 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 5 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 5 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 5 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 6 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 6 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето