94

Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като член и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /СРС/. 

"За" освобождаването му гласуваха 170 депутати, без "против" и въздържали се.

Илко Желязков е един от санкционираните от САЩ българи по закона "Магнитски". Искането за предсрочно прекратяване на правомощията му е внесено от самия него.

Със 173 гласа "за" депутатите прекратиха правомощията и на Стефан Белчев като член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Стефан Белчев е новият директор на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков беше изслушан в парламента по искане на ГЕРБ-СДС, относно използването на специални разузнавателни средства по време на протестите през 2020 г.

"Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд",  заяви Рашков.

"Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената, само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов", коментира Рашков и посочи, че законът не позволява разгласяването на такава информация.

От ГЕРБ-СДС поискаха Рашков да даде информация кои са политиците и гражданите, които са били подслушвани неправомерно. 

Председателят на групата Десислава Атанасова определи темата като "предизборна пушилка" и отбеляза, че проверките не са установили нито един от кандидатите, президентът, вицепрезидентът, служебният министър-председател и лидери на партии да са подслушвани.

"Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация - имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожаване. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът", заяви пред депутатите Рашков.

Преди известно време прокуратурата започна да се самопроверява и очаквано тя излезе със становище, че нарушения няма за миналогодишния период. Националното бюро също каза, че няма такива данни. Но само преди 2 дни стана ясно, че има неправомерно подслушвани български граждани, една част от които се занимават с политика. Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос дали могат да уведомят засегнатите граждани, след като е засечено неправомерно използване на СРС. И те им казали - не. Защо? За не си потърсят правата хората ли?, запита Рашков.

"Първо започнахте с информация за 35, после станаха 70 - 75 души. Преминахте през ченгеджийски истории за унищожение на СРС и се стигна до проверка на Бюрото за СРС-та. Самосезира се и прокуратурата, но прекрати производство поради липса на доказателства. По това време течеше предизборна кампания и имаше партии, които конструираха цялата си кампания върху недоказаните ви твърдения. Въпреки това, вие още смятате, че темата предизборна пушилка е важна за обществото и я ползвате в случаите, в които не искате да отговоряте на важни въпроси - за мигрантския натиск, битовия ръст на жертвите на ПТП, кадровите ви решения", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, с което аргументира искането за подслушване.

Министърът Рашков обяви, че има солидни съмнения, че лица, които са били в листите в предизборния период, въпреки имунитета си, са били "контролирани" със СРС-та. „При нас има данни за не по-малко от 100 души", допълни той.

"Интересно защо само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС, а седящите до тях солидна група политици донесоха наготово материал по тази тема в МВР. Данните се отнасят за материали, изготвени от спецпрокуратата до специализирания съд, с което е позволено да бъдат ограничавани права на протестиращи български граждани миналата година. Има данни, че по отношение на някои тези хора подслушването е продължило доста дълго време. Особено активно са използвани тези способи след нахлуването на прокуратурата в президентската институция", обяви вътрешният министър в служебното правителство.

Той обясни, че мотивите, с които са искани подслушванията - лицата целят да бъде съборена властта в републиката и опит за преврат, за насилствено завземане на властта. "Което е престъпление срещу Републиката по НК", посочи Рашков.

И изяви готовност да се яви пред нарочна анкетна комисия, където да предостави класифицирана информация за послушванията.

ГЕРБ-СДС: Ако трябва ще викаме Рашков на изслушване всеки ден

От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще викат вътрешният министър Бойко Рашков на изслушвания, докато не бъдат представени доказателства за незаконно използване на СРС-та.

"За пореден път да се правят внушения срещу една определена политическа партия, а именно ГЕРБ. Ние ще продължим да задаваме въпроси и ако се наложи всеки ден ще изслушваме Рашков, докато е министър, за да се установят тези факти и обстоятелства, които той хвърля в публичното пространство. Всички твърдения свързани с изборния процес престъпления се доказват в съда. Бойко Рашков е  последна инстанция, дори и да говори от трибуната", каза председателят на парламентарната група на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

"Днес станаха ясни две неща. Първо, че Бойко Рашков е най-несъстоятелният министър на вътрешните работи през последните 31 години. Той е абсолютно неадекватен човек, който не разбира нито какво го питат и защо го питат. Той иска да остане министър на вътрешните работи. От гледна точка на нашата партийна тактика, ние имаме полза това да е така, защото много лесно ще можем да атакуваме това министерство. От гледна точка на държавата подобно развитие на събитията би било нещо средно между фарс и трагедия", коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Вчера партията е внесла искане в парламента за създаване на анкетна комисия, която да разследва действията на служебния министър на вътрешните работи по време на предизборната кампания.

Служебният министър Бойко Рашков заяви още, че оставането му на поста зависи от кого ще бъде направена поканата за това. 

"Ако получа такава покана, ще помисля, защото не се знае от кой ще се отправи тази покана, в какъв формат ще се отправи поканата да участвам, а това са немаловажни неща", каза Рашков в отговор на въпрос дали е готов да остане на поста вътрешен министър.

А сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев вече е разпределен на прокурор, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, посочи още тя

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК, основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Освен това в нарушение на Закона за класифицирана информация прокурори са идвали в ГДБОП, да се запознават с оперативни разработки от началото на тяхното регистриране и с материалите в тях, които са с гриф "Строго секретно", обяви Рашков.

Прокурорът може да се запознава с класифицирана информация, но само на принципа "необходимост да се знае," само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

По време на пресконференция в ГД "Национална полиция" за окончателните резултати от полицейската операция срещу купуването на гласове, провела се преди парламентарните избори, 

Бойко Рашков бе категоричен, че на тези избори "МВР не слугуваше  на нито една политическа партия".

"Ние демонстрирахме истинска, реална деполитизация чрез действията си в периода, в който се създаде служебният кабинет, подготовката на изборите и успешното им провеждане", добави министърът.

По думите му от много дълго време в нашата страна не е имало такъв успех, да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Той добави, че е с работата си МВР е осигурила честен изборен резултат. "Данните от изборите показват, че криминален вот или е нямало или той е бил снижен до минимум", заради действията на МВР, каза Рашков.

Рашков сезира НСлС за Гешев. Милева: Това е поредната атака срещу прокуратурата

Два случая на незаконно подслушване установи НБКСРС

Стоилов: Нямам илюзии, че ВСС би стигнал до друго решение

ГЕРБ: ЛИБЕ трябва да разгледа заканите на Рашков  

Коментари 94
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

94 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 2 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 2 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 2 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 2 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 2 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 2 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 3 часа

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 3 часа

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 3 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 3 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 3 часа

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 4 часа

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони