Министър Бойко Рашков: Главният прокурор Иван Гешев фактически е недосегаем
Бойко Рашков   
Източник: БТА
149

Д епутатите изслушват днес в Народното събрание служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието – Бойко Рашков и Янаки Стоилов, във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.  Изслушването на двамата министри е единствена точка в дневния ред на днешното пленарно заседание.

В началото на изслушването депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов, вносител на искането за изслушване, определи решението на Висшия съдебен съвет от вчера като „недопустимо”.

ВСС: Искането за отстраняване на Иван Гешев е недопустимо

„Политическата каста, която остави мръсните си лапи върху съдебната власт и върху правосъдието изобщо, вчера заслужи напълно аплодисменти за това. Изнесоха

5-часова пледоария в защита на, забележете, главния прокурор Иван Гешев.

Не на прокуратурата, не правосъдието, а не едно физическо лице – Иван Стоименов Гешев. В момента това е най-видимият цирей върху тялото на правосъдието“.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова от своя страна видя нова коалиция, която брани Гешев и „която вижда в огледалото главния прокурор…Там са представители на ГЕРБ, на ДПС, на „Атака” и на БСП”.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подчерта, че материалите за сигнала за нарушения на Иван Гешев са събирани повече от година. Те са от различни професионални организации. По думите на Рашков главният прокурор неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство.

Главният прокурор Иван Гешев във ВСС: Няма да си тръгна сам от поста

„Множество адвокатски колективи, няма да пропусна Хелзинкския комитет, Висшия адвокатски съвет, фондация Български адвокати за правата на човека и други. На тези сигнали Висшият съдебен съвет не е обърнал абсолютно никакво внимание. А сега, когато същите тези сигнали съставляват част от този материал, внесен вчера от министъра на правосъдието, се казва, че са с изтекли срокове. Оттук всеки от вас може да си направи извода, дали във ВСС някой е имал намерение да ги разглежда”, обясни Рашков.

Въпросът на Николай Хаджигенов

„Недосегаем ли е главният прокурор?”

е право в десетката, посочи още Бойко Рашков и уточни: „Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера – недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Защото ВСС очевидно съмнявам се, че се състои от членове, както повелява Конституцията и Законът за съдебната власт, от представители с високи професионални и нравствени качества”.

Министърът обяви, че ще сезира на определено ниво прокурор за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев. Той уточни, че в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Рашков каза, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

Бойко Рашков: Сигналът срещу Иван Гешев не е политически PR

„Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа – да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление”, подчерта още Бойко Рашков.

Той  заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

Думи на министър Рашков за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов нажежиха до червено страстите в пленарна зала. Всичко започна след думите на Тома Биков от ГЕРБ, че Рашков е бил шеф на Националната следствена служба в „най-мутренските години” и че не се знае какво е правил там, на което Рашков му отговори:

„Съжалявам, че по време на мутренските времена не се справихме с вашия лидер, но има време”.

В лично обяснение Тома Биков заяви, че Бойко Рашков не се е справил с нищо. „С Георги Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте. Докарахте държавата до крах. Това направихте вие и сега сте дошли да бъдете морален стожер на тази нация. Не може да бъдете морален стожер, защото помним”, каза депутатът от ГЕРБ.

Маноил Манев от ГЕРБ/СДС заяви, че когато един служебен министър се изправи и започне да раздава квалификации и да се моли да го направят министър в един следващ кабинет, е малко чудно мълчанието на председателя на Народното събрание. Той заяви, че се потъпква парламентаризма всяка минута.

Председателят на парламента Ива Митева отговори на упрека: „Предупредих министър Рашков да мине към конкретния отговор. Той направи тази квалификация, тъй като беше предизвикан. Вие предизвиквате министъра от самото начало, а след това се сърдите на неговата реакция. Той е министър и трябва да го уважавате като министър”. Тя призова да се уважават министрите, независимо, че са служебни.

Тази зала в годините назад е видяла много – и опитни законотворци, но и някои исторически дъна. Това коментира заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев в декларация от парламентарната трибуна относно думи на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Дончев заяви, че през 1947 г. от тази зала, от тази трибуна Георги Димитров казва на Никола Петков: „Вие отивате в затвора”. „Днес Народното събрание удари друго дъно – министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер”, отбеляза той. „Единственият исторически аналог, който мога да намеря е със случилото се през 1947 г. и казаното от Георги Димитров от тази трибуна”, допълни Дончев.

От БСП разкритикуваха ГЕРБ да не говорят за погазване на парламентаризма, при положение, че техният премиер с години не е стъпвал в парламента. Социалистите призоваха да се охладят страстите.

Евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП разпространиха декларация по-късно през деня, по повод изказването на Бойко Рашков.

„Категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим“, се казва в декларацията.

Според евродепутатите служебният вътрешен министър Бойко Рашков, „бивш следовател от времето на комунистическия режим в страната, направи едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент. Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов“, пише още в декларацията.

Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега. Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, пишат евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

„Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение“, се казва още в декларацията.

„Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторинговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС“, се казва още в декларацията на евродепутатите.

Експерти за ВСС и Иван Гешев: "Не дали, а кога"

Ще събере ли ВСС 17 гласа срещу Иван Гешев 

Коментари 149
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

149 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 16 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 26 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 41 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 53 минути

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка