151

И зпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък.

Това каза държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар.

Словенският президент е на официално посещение в България по покана на президента Радев.

Макрон: Не бива да изключваме изпращането на западни войски в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение, предаде Франс прес. "Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

"Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави", каза Румен Радев след срещата си със словенския президент.

"Стратегията на даване на още и още оръжия явно не дава резултат. Големият проблем вече не е в оръжията, големият проблем е, че свършват хората на бойното поле и вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация и до риск от трета световна война и ядрен конфликт", коментира българският държавен глава.

"Очаквам българският премиер да даде повече разяснения за това, което той изложи вчера като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. Моят призив е за един много внимателно обмислен и балансиран подход. Не можем да изоставим Украйна сама, защото това означава да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък", заяви Радев.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Броят на жертвите и разрушенията растат", каза още държавният глава.

"Споделихме като мнение, че Европейският съюз трябва да се съобразява със своите решения, стандарти и правила и България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген и то във време на енергийна и икономическа криза, във време на война, когато военната мобилност е основен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността", коментира Радев.

По думите му това официално посещение е свидетелство за отличния диалог между България и Словения, включително на най-високо политическо ниво.

"Днес имахме възможност да обменим конкретни идеи за активиране на нашите двустранни отношения и се обединихме около мнението, че има все още голям неизползван потенциал, въпреки тяхното интензивно развитие", обясни той.

"Окуражаващо е, че в рамките на няколко години успяхме да удвоим търговско-икономическия обмен между България и Словения, но това не ни успокоява, защото потенциалът е много по-голям. Можем да развиваме сътрудничество и да продължим да го задълбочаваме в области като търговията, инвестициите, енергетиката, новите технологии, стартъпите, селското стопанство, образованието, науката и културата", смята президентът.

Тази година България ще бъде почетен гост на изложението "АГРА 2024" в Словения, припомни Радев. Според него са сериозни перспективите в енергетиката, където и Словения, и България спомагат за по-голяма диверсификация и сигурност на нашия регион. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в Европейската комисия и Европейския съвет, за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия, посочи той. Словения е лидер в страните от Източна Европа, когато говорим за кръгова икономика, зелена икономика, по-висока производителност на труда, за постигането на по-висок стандарт и качество на живот, каза още Радев.

"И Словения, и България стоим твърдо зад усилията за ускорена интеграция на страните от Западните Балкани", заяви президентът. По думите му напрежението в Западните Балкани расте, както и опитите за влияние на трети страни за повишаване на това напрежение. Европейския съюз оказва сериозна помощ и влияние, така че това напрежение да не минава критични граници, но очакваме ЕС да оказва още по-голяма помощ и да бъде ускорен процесът по европейска интеграция на Западните Балкани. Принципът на собствените заслуги не трябва да става заложник на геополитически съображения, заяви още Румен Радев.

"Отношенията между България и Словения нямат отворени или нерешени въпроси, така че заедно можем да си сътрудничим върху теми, които са важни за Европа или света, без никакви пречки", заяви от своя страна президентът на Словения Наташа Пирц Мусар.

Наташа Приц Мусар благодари за помощта, която България е предложила на Словения във връзка с наводненията миналата година.

"Много държави се отзоваха и помагаха в тази тежка ситуация. Промените в нашия климат са със сигурност заради нехайността на човечеството, но Словения много работи върху тази област – за да можем да предотвратим такива бедствия и в други държави и да предадем нашия опит", каза тя.

"Това, което ни сполетя, показа каква огромна солидарност има между нас и държавите от Европейския съюз", добави словенският президент. 

"Мирът и сигурността са два гръбнака, които ни свързват, двете държави са партньори от дълго време в Европейския съюз и НАТО, каза Наташа Пирц Мусар.

Тя припомни, че тази година Словения празнува 20 години от влизането си в двете организации. "Благодаря, че и вие сте „за“ идеята нашият регион да стане по-мирен и по-стабилен, като приемем страните от Западните Балкани в този съюз, макар че ни е ясно, че само с нас това няма да се случи", обърна се Наташа Приц Мусар към Румен Радев.

"След като България влезе в Европейския съюз регионът стана по-стабилен и нашата задача е да помагаме", подчерта тя. 

"Много искам България и Република Северна Македония да разрешат отворените въпроси, които имат. Много пъти днес в разговорите с президента споменахме, че подобни въпроси не трябва да замират, както и културният диалог, с който са свързани не само нашите две държави, но и другите страни от Балканите", отбеляза Наташа Приц Мусар.

Тя каза още, че според нея е крайно време държавите от Западните Балкани да влязат в Европейския съюз, защото, ако не влязат пространството за сигурност няма да бъде пълно. "Следващата година ще отбележим 30 години от геноцида в Сребреница, това все още отеква в нашите глави и трябва да напрегнем нашите усилия да приемем тези страни в Европейския съюз", подчерта Наташа Приц Мусар.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 151
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

151 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 51 минути

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 56 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия