138

П реди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците запалиха искрата на свободата.

С тези думи президентът Румен Радев започна словото си пред строените представителни части на Българската армия на площад „Народно събрание”.

В словото си президентът отбеляза, че свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. "През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме", каза той и продължи: Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

Президентът бе категоричен, че достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои", каза още Радев.

Вечна памет за героите! Да живее България, заключи държавният глава.

На площад „Народно събрание” в София се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Днес честваме 141 години от Освобождението на страната от турско робство.

Бригаден генерал Валентин Кръстев, който тази вечер командва тържествената заря-проверка, рапортува на президента и Върховен главнокомандващ за строените редици на представителните роти. Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, поздрави строените войници на площада и се поклони пред бойните знамена. На Трети март, както винаги, се откроява Самарското знаме.

Стотици граждани са на площада за тържествената заря-проверка. На площада присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, представители на духовните настоятелства, патриарх Неофит, министри, депутати, дипломати и представители на местната власт, областни управители, кметът на София и много граждани – столични и гости на града.

Източник: БГНЕС

Бригаден генерал Валентин Кръстев е началник на щаба на Съвместното командване на силите. По време на своята служба в Българската армия е преминал през всички командни длъжности от началник на продоволствено и вещево снабдяване в артилерийски полк до началник на отдел „Логистика” в Съвместното командване на силите. От 2014 г. до 2016 г. е бил директор на дирекция „Логистика“ в Щаба по отбраната. В периода 2016 – 2019 г. заема длъжността заместник-началник на щаба по поддръжката в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция. От 17 януари 2019 г. бригаден генерал Валентин Кръстев е назначен за началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Отличаван е с множество награди и грамоти от министъра на отбраната, началника на Генералния щаб и командващия на Съвместното командване на силите. 

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@