66

Министър-председателят Бойко Борисов прие поканата на президента Румен Радев за разговор, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира политическата ситуация в страната пред журналисти във Военна академия „Г. С. Раковски“, където беше отбелязан празникът на Сухопътни войски.

„Президентът не може да иска оставки на когото и да е. В тази ситуация ще бъда на страната на гражданите. Българите ясно осъзнават, че

всички действия на властта оттук нататък имат една цел – да не загубят властта.

Всяка власт и сегашната и следващата трябва да разбере, че не може да се управлява по този начин“, заяви Радев.

„Протестите са закономерни и основателни. Никой закон не забранява протести“, подчерта държавният глава.

„Готов съм да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж“, подчерта Радев.

Държавният глава отговори на критиките на управляващите,

че не се е съгласил на среща с техни представители, на която да бъдат обсъдени законови промени, превърнали се в спорни за обществото, но същевременно е приел за среща лидера на БСП Корнелия Нинова, на която тя му е представила „Визия за България“.

„Нека не бъркаме закон с визия. Вече много ясно поясних, че няма как президентът да обсъжда с депутати закони, които са в процес на изготвяне. Той е накрая на този процес“, категоричен беше държавният глава.

Малко по-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че

премиерът Борисов приема поканата на президента Румен Радев за разговор.

Министър-председателят изразява надежда, че до срещата им, държавният глава ще се запознае с четиригодишната програма за управление на кабинета, както и с последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, за да ги дискутират заедно.

На празника на Съхопътни войски той сподели още, че

страна ни има нужда от  „модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници“.

„Този приоритет трябва и стои на вниманието на държавното и висшето военно ръководство“, отбеляза Радев.

„Аз много се надявам, че най-сетне проектът за превъоръжаване на Сухопътните войски, като част от проектите на другите Въоръжени сили, ще се реализира и ще даде това ново технологично ниво, което ще постави нашите офицери и войници в среда, която те заслужават и могат да разгърнат потенциала си“, смята президентът.

Румен Радев изрази убеденост, че всички проблеми ще намерят решение, защото армията е ключовият фактор за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната. „България е възникнала като държава със силата на меча. Поколения доблестни български воини са отвоювали и защитавали всяка педя българска земя“, каза още Радев в словото си.

Борисов: Няма да подам оставка, няма защо да има предсрочни избори

Отново протести в цялата страна

Борисов: Да не станем гробище за стари дизели

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@