81

П резидентът Румен Радев коментира неделните протести против високите цени, наричайки ги „закономерни“. „Протестите са демократично право и те възвръщат надеждите и достойнството също така на българите като граждани. Затова според мен и тези протести са закономерни“, каза държавният глава, който посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Румен Радев: Демократичните свободи се нуждаят от подкрепа

„Властта всъщност наказва гражданите за бедността, която тя не успява да пребори.

Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите.Властта губи сензорите си, усещането си за проблемите на хората и ако няма една чуваемост, ако няма съответни мерки, ако продължават изявления арогантни и цинични, ако продължава неразбирането на проблемите на хората, закономерно е тези протести да продължават“, категоричен е Радев.

Той добави, че не може да каже дали протестите са политически режисирани. „Но според мен никой не може да изкара хората насила на улицата. Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставя морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова

очаквам правителството и НС да посочат изход от тази ситуация“,

подчерта още президентът.

За думите на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че президентът не е обединител, а разединител на нацията, Радев каза, че обединител не може да става на неправдата.

„Не мога да ставам обединител на политически партии, аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки, неговите притеснения, неговите надежди. Ако някой не го е разбрал, това съответно е негов проблем. Аз мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, но политиците отказват да приемат. Явно много от тях истината ги плаши”, заяви Радев.

За процедурата за нов изтребител,

президентът отбеляза, че очаква отговор от Министерството на отбраната. „Изпратил съм писмо за представяне на протокола от работата на комисията. Очаквам да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече има”, подчерта Румен Радев.

Радев заяви, че военните от 61-ва Стрямска бригада са поставили много и най-различни проблеми. „Но в никакъв случай военнослужещите не поставят само някакви социални и битови проблеми, напротив, нашите военнослужещи са високо интелигентни. Мислят за бъдещето на България. Затова поставят проблеми основно в насоката как те да станат по-добри в своята дейност, как да придобиват нови и съвременни способности. Тук проблемите вече са комплексни и искат един всеобхватен подход за тяхното решаване”, допълни президентът.

„В следващите дни имаме второ четене на бюджета. За мен основният закон на държавата, най-важният след конституцията, е това как ще изглежда бюджетът ни за 2019 година. Ако там тези процеси са регулирани, мисля, че българските граждани могат да бъдат спокойни”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Варна.

„Ако пак този бюджет е бюджет, който не залага нито промени, нито по някакъв начин се опитва да регулира неравенствата и бедността в България, протести ще има”, подчерта Йотова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@