13

П резидентът Румен Радев коментира протеста на животновъдите пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево“ с думите: „Крайно време е държавата да се замисли за устойчива политика в сектор животновъдство“.

Той посочи, че очаква политика, чиито грешки не се изкупуват с оставки, защото те нямат никакво значение за хората в Странджа. Според него

вчерашният протест е послужил само за отслабване на напрежението и не кореспондира с нуждите на хората

и с виждането им как да възстановят поминъка си и да намерят стимул да останат в този регион, където това е единственото им препитание.

Порожанов: Оставка няма да подам

Увеличават компенсациите за умъртвения добитък

Смърт в Странджа, сълзите на баба Дора не трогват БАБХ

На въпроса дали тази политика трябва да се дискутира на ниво Консултативен съвет, президентът отговори, че първо трябва да се изчакат резултатите на правителството и как то ще се ангажира да помогне реално на тези хора, а не просто да се хвърлят едни пари, защото според президента те са недостатъчни да компенсират реалните загуби. „В този регион трябва да се приложат всеобхватни мерки“, каза още Румен Радев.

Лидерът на опозицията Корнелия Нинова също коментира мерките, които предприеха институциите

за ограничаване на чумата по дребните преживни животни, регистрирана в Странджанско. Тя призова отговорните институции да разпространяват подробна информация за случващото се, както на земеделските стопани, така и на цялото общество. „Липсата на информация доведе до истерията в цялата страна“, аргументира се тя.

„Днес правят същата грешка и това отново ще е проблем. Министърът рано сутринта от телевизиите обявява, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо, чул го е от телевизора. Хората в Болярово изпадат в паника, защото също са го чули по телевизията. Така не се прави, това е фатална грешка. Информира се на място, прави се щаб, уведомяват се хората, предоставят им се документи и тогава излизаш по телевизията да говориш“, допълва още Корнелия Нинова.

„На никой от стопаните не беше предоставен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета пробата и неговото стадо е дало положителни резултати.

Надяваме се сега да започнат да го правят“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание и на предвидените от правителството компенсации за евтаназираните животни, които според нея не са в достатъчен размер, за да възстановят реалните щети. Относно решението за отлагане на планираните действия в днешния ден за евтаназия на доказано заразените животни, Нинова коментира: „Защо ги спират? Защото чакат да дойдат резултатите от някакви проби. Какво е това? Къде бяха тези проби досега?“.

Тя отрече твърдението на вътрешния министър Валентин Радев, че по време на проведения извънреден Председателски съвет от БСП са се съгласили да продължат мерките

по отношение на кризата с чумата по дребните преживни животни. „Това не е вярно“, увери Нинова, а за да докаже твърденията си, тя пое ангажимент да бъдат публично оповестени докладите от проведеното заседание.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@