18

П резидентът Румен Радев проведе първата от серия срещи, на които ще се обсъжда необходими ли са промени в Конституцията. Държавният глава разговаря с членовете на Правния си съвет и с представители на академичната общност.

Румен Радев постави въпроса - има ли системен проблем поради противоречив и неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество.

Според него дебатът трябва да се разшири с това как да се засилят правата на гражданите. Как те да участват в контрола върху управлението и върху обществените процеси. И какви са възможностите за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, предаде БНТ.

Румен Радев подчерта, че върху основния закон не бива да се посяга произволно. По думите му Конституцията ни е демократична и една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа.

"Но в същото време ние не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв - какви са причините, имаме ли системен проблем?", каза още президентът.

"Не можем да бягаме от въпросите успя ли проектът, заложен в Конституцията, да изгради демократична, правова и социална държава и има ли защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол". Това подчерта президентът Румен Радев.

„Благодаря, че се отзовахте на поканата за днешното разширено заседание на Правния съвет. Поводът е обществено известен – моето решение да инициирам широк обществен дебат за конституционния модел на българската Прокуратура в съдебната власт. Тук очаквам да чуя вашето мнение по широк кръг от въпроси. Най-належащият е вашето мнение за предложения законопроект от Министерския съвет, доколко според вас той е целесъобразен, ефективен, има ли противоречия с Конституцията, ще може ли предложеният модел да работи рационално”, заяви президентът.

Можем да разширим дебата в по-широк обхват. Това е структурата и ефективността на ВСС, самият модел на прокуратурата, самият модел на Съдебната власт. Защото, вие знаете по-добре от мен, от пет поправки в Конституцията четири са в Глава „Съдебна власт“. За да се събираме пак днес, хубаво е да има един анализ, доколко ефективно с тези поправки днес функционира съдебната власт.

Радев и Нинова избухнаха, Гешев им отговори

Искам да разширим този дебат, да включим тук и правата на гражданите – как можем да ги засилим, как можем да засилим тяхното участие, контрола върху управлението, върху обществените процеси, още в обръщението си към парламента споменах за евентуалното въвеждане на индивидуалната конституционна жалба в нашата Конституция, каза Радев.

Затова оттук произтича и самият дебат, който искам да отворим. Първо – трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме – защо и в какъв обхват? Затова много се радвам на вашето присъствие тук, каза Радев.

Аз лично, като държавен глава, съм отговорен към всички тези въпроси, защото те са на дневен ред на нашето общество и те искат отговор. Затова е и моята първа среща с вас, за да можем да дебатираме свободно по тези теми, които стоят на дневен ред. За мен това е фундаментален въпрос. От него зависи дали България ще се развива като модерна демократична европейска държава, дали ще гарантираме истинско върховенство на закона, истинско разделение на властите и истински права на българските граждани за тяхното достойно бъдеще, каза още Радев. 

За дебата, който започва, Радев съобщои на подписването на указа за Иван Гешев. 

В сряда сутринта новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпва в длъжност. Церемонията по този повод ще бъде в Съдебната палата.

Източник: БГНЕС

Гешев бе избран за главен прокурор след като бе единственият номиниран за поста. На първото гласуване на 24 октомври Гешев беше избран с 20 гласа "за" и 4 "против", но на 7 ноември, президентът Румен Радев върна обратно във ВСС избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува повторно избора му на 14 ноември 2019 г. отново с 20 гласа „за” и 4 "против". И при двата избора, докато течеше гласуването, имаше протести на поддръжници и противници за кандидатурата му.

След повторното гласуване на Гешев, президентът Радев подписа указа за назначаването на новия главен прокурор. Конституцията казва, че главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

На 26 ноември, когато обяви, че е подписал указа, президентът Румен Радев съобщи, че истинският тест за новия главен прокурор е посочването на всички, престъпили закона без оглед на социално положение или партийна принадлежност. Още тогава държавният глава оповести и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

Преди дни представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев посочи, че може би това е единственият главен прокурор, който ще започне с толкова големи очаквания към него на фона на това, което изминалите 4-5 месеца се случваше – протести и поляризирани обществени становища. „Той тепърва ще има много сериозната отговорност да доказва или да оборва тези, които считаха, че изборът му не е съвсем подходящ”, каза Магдалинчев преди дни.

Гешев наследява на поста Сотир Цацаров. На 12 декември с 20 гласа „за” единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет гласува оставката му като главен прокурор. Ден преди това Цацаров, чийто мандат като обвинител номер едно в републиката изтича на 10 януари, заяви, че подава оставка. Той беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия.

Стана ясно, че мандатът му няма да се довършва от негов заместник, а директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност. „На деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, заяви още Сотир Цацаров преди време. Държавният глава издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор.

Според бившия служебен премиер и преподавател по конституционно право Георги Близнашки създаването на надзор над главния прокурор е неправилно и би създало повече проблеми, отколкото решения.

Правителството: Независим прокурор ще контролира главния

„Истината е, че има елегантно решение – то е ad hoc. Aко се стигне до подобна ситуация, това е малко вероятно, тогава Висшият съвет трябва да определи един от членовете на инспектората, там са опитни прокурори, които са в края на кариерата си, с огромен опит, знания и компетентност, който да извърши едно независимо разследване и да представи доклада си пред ВСС. Ясно, просто и прегледно”, каза той.

Единодушно прокурорската колегия на ВСС преназначи Сотир Цацаров за прокурор във Върховната касационна прокуратура. Това става броени дни преди да стане шеф на Антикорупционната комисия.

Така, в момента, в който той вече няма да е начело на КПКОНПИ, ще може автоматично да се върне на работа като прокурор. Решението му е това да се случи във Върховната касационна прокуратура, а не да се върне като съдия в окръжния съд в Пловдив.

Изслушват претендентите за шеф на КПКОНПИ

По-рано днес в „Държавен вестник” беше публикуван указа на президента за освобождаването на Цацаров като главен прокурор. Така официално Иван Гешев вече може да заеме новата си длъжност на главен прокурор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 13 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 13 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 13 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа