0

Д о довечера топлата вода в Перник ще бъде пусната. Това съобщи изпълнителният директор на пернишката топлофикация Любомир Спасов, цитиран от NOVA. Местният ТЕЦ беше спрян преди седмица заради нерегламентирано горене на биомаса.

В момента се извършва премахването на пломбите на двата спрени парогенератора. „Ние се готвим за разпалване”, обясни Спасов. „Балите слама, заради които бяха спрени те са предадени на друга топлофикация, която има разрешение и възможност да ги изгаря”.

Той посочва, че „няма как сламата да причинява замърсяване на въздуха, особено в горивна станция, която е пригодена за въглища”.

„За нас добавянето на биогориво към въглищата означава намаляване на количеството използвани въглища и подобряване на горивния процес заради това, че самата слама е с по-висока калоричност”, подчерта Спасов и добави, че държавните органи трябва да си свършат работата и да открият кой замърсява въздуха в Перник, тъй като това не бил ТЕЦ „Република”.

Анелия Дренска от РИОСВ обаче посочва, че въпросната биомаса „е неразрешено гориво в сегашното действащо комплексно разрешително на „Топлофикация Перник”. И в този смисъл използването ѝ е нарушение”.

Дренска поясни, че „Топлофикация” - Перник е едно от многото предприятия, проверявани във връзка със сигнали за замърсявания на въздуха. Продължават проверките и на други дружества. В ТЕЦ „Република” ще има 24-часови дежурства на служители на местната РИОСВ.

Според перничани, след временното спиране на двата генератора на пернишката топлофикация въздухът над града се е изчистил.

„Липсата на топла вода в Перник беше проблем, за който намерихме решение. Поне ТЕЦ – Перник да работи, защото това наистина е от определящо значение за нашия град. И за здравето, и за спокойствието. За нас е важно ТЕЦ-а да работи, разбира се по правилата”, коментира кметът на града Вяра Церовска.

Тя е категорична, че въздухът в града е значително по-чист в последните години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@