5

1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ „Струма“ при Дупница, горял на 13 август. т.г. Ремонтът на платното за Кулата ще продължи 4 месеца, това за София е укрепено днес и ще бъде пуснато от 14 ч. само за леки автомобили и уикенда. Това стана ясно от брифинга днес на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Той днес провери работата по разчистването на пространството под моста при 62-ри километър на АМ „Струма“ от незаконно струпаната смет в обхвата на магистралата.

„Инспекцията, която се извършва в момента цели да констатира дали обхвата на съоръжението е изчистен от материалите, които се депонират за рециклиране, а от друга страна целта е да се установи дали от лявата страна в посока София е готово да бъде пуснато движението до края на деня“, каза Георги Терзийски.

Днес започва изпитване на товароносимостта на съоръжението, което ще бъде извършено от специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ. Предварителните резултати са много обнадеждаващи и Терзийски каза, че след обяд движението ще бъде пуснато в лентата за София.

„В другата посока поради това, че мостът е по-увреден, е възложено по ЗОП в условията на форсмажор изпълнителят да извърши аварийно-ремонтни работи в рамките на 4 месеца. Нашата амбиция е това да стане много по-бързо, но това е максималния срок“, добави Терзийски.

Той поясни, че това не означава, че 4 месеца няма да бъде пуснато движението – това е крайният срок, тъй като резултатите от пробите на другото платно все още не дават достатъчно аргументи да бъдат извършени по-бързо ремонтните дейности. Ремонтът се очаква да почне, след като завърши укрепването на платното в посока София.

„Отпадъците в района на виадукта са почистени. В момента камионите стоят натоварени и чакаме указания на контролните органи къде да депонираме. Искам да уточня, че „множеството сигнали“ са само един, подаден от Община Дупница – писмо, изпратено на 4-и април 2018 г., което означава следното: Все едно аз да напиша писмо на общината, че поради проблем на пътя е застрашено тяхно съоръжение и да вземат мерки. Нали се сещате кой е отговорен по Закона за управление на отпадъците“, добави Председателят на УС на АПИ.

Според него тези отпадъци не са отговорност на АПИ. Негови служители, правейки обход, не са установявали наличие на отпадъци под съоръжението. Недобросъвестни граждани също хвърляли отпадъци. За да бъде решен проблемът, то с него трябва да се заемат други институции. Ако се докаже, че служители на АПИ са извършили проверка, но не са дали верни данни, то ще последват наказания за тях.

„Проверките на АПИ са перманентни. Последният доклад е от юли. Извършена е проверка, за която ние не сме уведомени. Ние получихме предписание на 20-и август. Под моста чистят единствено служители на АПИ. Ние сме собственици и правим всичко необходимо да изчистим отпадъците и очакваме от контролните органи да окажат къде и как да ги депонираме, тъй като на територията на област Кюстендил няма нито едно депо, в което ние можем да ги депонираме, но това не е отговорност на АПИ.

Не съм привърженик на взаимоотношенията между институциите през медиите, но достатъчно видях вайкане, неистини и манипулации по отношение на АПИ. Ние просто сме собственик на територията под съоръжението“, категоричен бе Терзийски.

„Не мога да кажа дали има сделка между АПИ и собственика на Феникс ООД. Питайте предишното ръководство. Фактът, че АПИ в деня на инцидента подава сигнал до прокуратурата говори за отговорността на нашата институция“, заяви председателят на управителния съвет на пътната агенция.

Според Терзийски АПИ като собственик (чл. 16) носи отговорност за съоръжението и под него – то да е почистено и да няма отпадъци.

„След като за няколко дни изчистихме тонове боклуци, явно са натрупани. АПИ не може да носи отговорност за всички недобросъвестни действия на фирми и лица. Това тук, което се случва – да от години е, но има институции, които могат да ви отговорят как, с какви разрешения, на какви терени се извършва тази дейност“, оплака се Терзийски.

Той каза още, че обследването установило, че са пострадали 13 колони, 3 греди, 3 трегера. Под платното в посока София имаме по-малко щети, за което говорят пробите, за да поеме лекото движение още днес. Ще се движат само леки коли.

Ремонтът е на стойност 1 860 000 лв.

След това ще бъдат направени изпитванията с товарни камиони в различни точки. Преди два дни са сложени датчици, които ще дадат информация за отклонението, след което при положителни резултати, които ще станат ясни до края на деня, ще бъде създадена организация на движението.

„Днес приключва проверката на 27-те областни пътни управления. По първоначална информация – да, има нарушения. Има дори куриозни случаи – под мост има изграден овчарник. Тепърва установяваме кои обекти имат разрешение да бъдат под съоръженията, защото има такива договори, но тук няма такъв договор няма, защото през 2015 не е имало такава правна възможност. Нямаме нарушения, установени през юли – 2015. С директора на ОПУ-Кюстендил. Обхватът на съоръжението е 2 метра отстрани на моста. Не е имало боклуци, когато е правена проверка“ завърши брифинга Терзийски и уточнявайки, че Община Дупница е контролен орган по Закона на управление на отпадъците, а не АПИ. 

До 2 септември АПИ трябва да почисти теренът, за който отговаря - 2,5 метра пространството под магистралата. "Община Дупница ни е сезирала през 2018 година. При последваща проверка не са открити отпадъци. От РИОСВ са ни сигнализирали на 20 август с предписание до 2 септември да се почисти", коментира инж. Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на АПИ пред "Здравей, България" по NOVA..

"От вчера сме поискали контролните органи – РИОСВ и Община Дупница да ни укажат къде да депонираме. АПИ не се вайка пред медии и в студия, тя работи. Проблемът ще се реши когато цялото нещо бъде уредено законово", заяви още той.

Преди повече от 10 дни се запалиха незаконно струпани отпадъци под аутобана, което компрометира конструкцията. Това наложи затваряне на отсечката и започването на спешен ремонт. Той ще продължи поне няколко седмици. 

Фирмата, чийто склад горя, ще бъде с отнет лиценз.

А на собственикът на склада за отпадъци, натрупал боклука под магистралата, беше повдигнато обвинение. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 31 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 15 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове