2

П исмото на избягалия от затвора Владимир Пелов е предадено на прокуратурата и то вече е част от делото за бягството, каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

Писмото и като почерк, и като текст ще бъде изследвано, а също и от къде е пратено. Това Маринов коментира след работна среща на министъра на вътрешните работи Валентин Радев с посланици от страните от ЕС, от Швейцария и САЩ. 

Случаят с писмото на Пелов ми напомня на случая на Венци Чикагото, който също през медиите, беше търсил контакт, посочи Младенов.  Той обеща всички права на Пелов да бъдат спазени ако се предаде.

В президентството писмото не е получавано, каза на свой ред вътрешният министър Валентин Радев.

Прави се експертиза за автентичността на писмото от избягалия затворник Владимир Пелов, обяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от БТА. По думите й експертите трябва да разберат и кога точно е писано. 

Писмото от името на един от най-издирваните рецидивисти у нас пристигна и в NOVA. То представлява четири листа, подписани с името Владимир Пелов и адресирани до NOVA, президента и омбудсмана. В него пише, че Пелов е невинен. Оръжието, което ползвал по време на бягството от затвора, не било с цел да убива. Не се казва обаче как се е сдобил с него.

Писмото е с дата 7 май, пуснато е с марка от Каварна, но е с клеймо София.  Има и адрес на подателя. Ботевград, ул. “Ал. Батемберг” 21. Тук всъщност е домът на Владимир Пелов.

"През последните години се полагат много усилия за подобряване на системата за изтърпяване на наказанията в страната", каза още министър Цачева във Варна. Тя уточни, че това се отнася както за битовите условия в затворите, така и за работата с лишените от сводоба, за да се интегрират успешно обратно в обществото.

Пелов не за първи път пише до медии. Преди две години в редакцията на „Ботевградски вести” се получава текст, подписан от него, в който се твърди, че Пелов е бил задържан без вина за убийството на двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград.

Двама въоръжени мъже избягаха от Софийския затвор

Вижте във видеото как Пелов и Колев бягат от затвора

Във Варна министърът на правосъдието участва в международна конференция, чийто основен акцент е проектът за нова европейска директива за опрощаването на дълговете на малки и средни предприятия, както и на физически лица. Основен организатор на форума, на който присъстват експерти от Европа и САЩ, е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Заедно с посланиците на срещата с Радев те са коментирали сигурността по границите и охраната на летните курорти. Дипломатите и ръководството са отбелязали и мерките за борба с трафика на хора. МВР има вече предвиден ресурс за охрана на курорите. За целта 1000 полицаи от страната ще бъдат командировани по морето.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@