45

О громни задръствания се образуваха в центъра на София заради протеста на майки на деца с увреждания.

Протестиращите блокираха за близо час кръстовището на Орлов мост, което буквално спря движението в час пик. От паметника на Васил Левски до националния стадион разстоянието се изминаваше за 40 минути. Блокирани бяха автобуси и тролейбуси на градския транспорт.

Майката, разплакала Борисов, за Холандия: Всичко, за което съм мечтала

Майки на деца с увреждания излязоха отново на национален протест пред Народното събрание в София тази вечер, въпреки че премиерът Борисов обеща 150 млн. лв. допълнително финансиране за хората в неравностойно положение. Повод за недоволството е, че исканията, отправени към управляващите остават неизпълнени.

„Протестираме защото Бойко Борисов ни излъга, че до 1 октомври ще имаме законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги”, заяви организаторът на протестите Вера Иванова. Тя каза, че днес протестират общо 13 града в България, в които има палатки като ще се блокират възлови пътища и магистрали, като кръстовището „Орлов мост” в София и подчерта, че с мирните протести са били дотук.

„С действията си управниците показаха, че не искат да ни има, но ние искаме да живеем, а децата ни да имат достойно бъдеще”, категорична е Иванова.

Тя подчерта, че политиците са имали 120 дни за реакция. Иванова изрази недоволство и от факта, че законът за хората с увреждания вчера е бил оттеглен заради несъгласието на финансовото министерство с част от промените.

Майките на деца с увреждания настояха реформите да започнат сега, да се спре с „тупкането на топката” и да се сложи край на този безкраен „преход”.

Омбудсманът Мая Манолова, която дойде на протеста, коментира, че вече финансирането е осигурено и се надява да започне реална реформа.

Тя подчерта, че майките на деца с увреждания са разочаровани, защото всичко се случва много бавно и не можа да се даде срок кога исканията им ще бъдат реализирани.

Днес премиерът Бойко Борисов посочи, че вместо исканите 105 милиона лева, правителството ще отпусне за хората с увреждания 150 милиона лева от новия бюджет.

„Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Борбата срещу олигархията и незаконната контрабанда ни дава възможност да заделим пари за социална политика. Единственият ангажимент, който съм поел към хората с увреждания, е да осигурим в новия бюджет 150 млн. лева за тях. Това е повече от парите за цялата българска култура. Обадих се на Мая Манолова сутринта да й кажа. Говорил съм със синдикатите - всички са против, но въпреки това ще държа това да мине”, заяви премиерът Бойко Борисов.

До края на 2018 г. се очаква да стартира нова схема, финансирана по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за патронажна грижа. За нея е отделен ресурс от 46 млн. лв. за почасови интегрирани здравни и социални услуги за над 17 000 възрастни и хора с увреждания, посочи от своя страна днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на участието си в XIII годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Предвижда се създаването на нова Агенция за качество на социалните услуги в рамките на щатната численост на министерството. Тя ще отговаря за разработване на стандартите за качеството на социалните услуги и ще контролира тяхното спазване.

В законопроекта за социалните услуги е регламентирана и асистентската подкрепа за хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват самостоятелно. Предвижда се тя да се предоставя на базата на единен разходен стандарт като държавно делегирана дейност чрез общинските бюджети.

По време на изказването си той очерта ролята на местните власти като основен доставчик на социални услуги, която се предвижда в подготвяния от работна група към Министерството на труда и социалната политика законопроект.

Създаването на социални услуги ще става с решение на общинските съвети в съответствие с националната карта на услугите, която предстои да се разработи.

Министър Петков благодари на представителите на местните власти за активното участие на Националното сдружение на общините в България при подготовката на проекта на Закон за социалните услуги. В средата на октомври предстои законопроектът да се публикува за обществено обсъждане.

Нови промени в социалните услуги разгневиха протестиращите майки

Над 20 жалби внесоха хора с увреждания в здравното министерство

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@