17

В момента никой не може да каже много или малко са парите в здравеопазването, достатъчни ли са или не. За да се знае това, трябва да има реално остойностяване на медицинските услуги, каквото в момента няма, коментира проф. Генчо Начев, директор на кардиологична болница "Света Екатерина", в "Здравей, България".

Едва тогава, по неговите думи, ще се види с 8% здравна осигуровка, колкото е в момента, колко пари се събират и те достатъчно ли са или не. На базата на тази реалност ще решим какво да се прави, каза проф. Начев.

Той коментира двата модела за реформа в здрвеопазвнето, предложени от здравния министър.

Модел А казва същите пари, но ще има повече здравни каси. Нека застрахователите да кажат дали са готови за това, каза проф. Начев и допълни, че при този модел най-голямата опасност е от фалит, както се е случило примерно в Унгария в началото на прехода. Най-важното, според него, при този модел е, че не се увеличават парите за здравеопазване.

За модел Б, при който ще плащме пак 8% здравна вноска, които ще покриват лечение до 700 лв, плюс 12 лева здравна застраховка, Генчо Начев коментира, че така е в много страни в Европа. Там има болници, в които се доплаща, и има болници със социално значение, където държавата или общината доплаща. Може би до това води модел Б, каза той. В този случай държавата трябва да има фонд за социално слаби, за да покрива 12-те лева допълнителна застраховка.

Качеството ще е едно и също, не трябва да бъркаме парите с качеството, категоричен бе проф. Начев.

Печелят или губят пациентите при предложената здравна реформа

Ананиев с две идеи, ще плащаме ли повече за здраве

Евростат: Българинът харчи най-много за храна, по-малко за здраве

Кой е основният проблем за българите при здравеопазването

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@