54

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще предложат правителство с втория мандат, съобщиха от пресцентъра на ПП.

"България има нужда от отговорно и редовно правителство, което да преведе страната през предизвикателствата и да продължи да гради – за хората. Страната има нужда от правителство, което е готово да поеме политическата отговорност за своите действия, да застане с истинското си лице пред българските граждани и да работи решително за техните интереси и нужди.

Радев: ГЕРБ заложи на амнезията на българите

С втория мандат “Продължаваме Промяната”, с подкрепата на “Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели.

Приоритетите, които поставяме като най-важни и спешни, са насочени към постигането на следните национални цели:

• Да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право.

• Да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск.

• Да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. Понятията “законност” и “справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона.

Реакции след вота: Ще има ли кабинет на малцинството

• Да влезем в Шенген през 2023 година - българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България.

За съжаление в този парламент доверието между политическите партии е рекордно ниско. Последните 2 месеца са показателни за липсата на това доверие и за липсата на стабилно парламентарно мнозинство с ясни принципи и приоритети. В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно.

Единственият начин да се преодолее тази политическа безизходица е чрез конкретни действия в самия парламент пред очите на българските граждани. От председателя на парламента, от ПГ на ГЕРБ-СДС, г-н Рашидов, зависи цялата законодателна програма и приоритетите на работа на 48-ото Народно Събрание, но роля имат и председателите на постоянните парламентарни комисии и депутатите в зала. Ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти:

Намаляване на неравенството

● В бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

Подобряване на условията за бизнес

● законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства.

● Приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес

● Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

● Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия, без да са изцяло зависими от прокуратурата.

● Приемане на Законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;

● Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и други необходими промени.

Петков: Това е проектокабинет Борисов-Радев-Пеевски

● Приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс с цел отмяна на недемократичните изменения, приети в малките часове на нощта през последните 2 месеца.

Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

● Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР).

За да изгради капацитет за справяне с предизвикателствата и пречките пред влизането ни в Шенген и Еврозоната, освен ясна подкрепа за законите за справяне с проблемите в съдебната система и с корупцията, правителството на малцинството трябва да има възможност да реформира службите, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно.

Безпрецедентно, вече 2 месеца след изборите България няма избрано редовно правителство. Необходими са прозрачни и решителни действия, а времето напредва. Затова, ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на: а) закона за КПКОНПИ, б) отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, в) приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и г) бюджет.

Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори", съобщават още от "Продължаваме промяната"

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 18 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба