11

С пецсъдът реши днес да спре с четенето на обвинителния акт по делото КТБ. Така процесът ще продължи по новата процедура и обвинението само ще бъде представено пред съда от прокурора.

Обвинителният акт е от 5 хил. страници. Досега ходът на делото по същество се бавеше заради четенето му. 

През юли 2017 г. специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт. По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, сред които и банкерът Цветан Василев, който е в Сърбия и е поискана неговата екстрадиция. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Четенето на обвинителния акт започна през май 2018 г., като досега е прочетен около половината. Междувременно парламентът прие и през януари т.г. влезе в сила промяна в НПК, която предвижда вече да не се чете пълният обвинителен акт по време на съдебно заседание, а съдията да изготви доклад за основанията да се образува дело и да се направи изложение на обвинението от прокурор.

Според адвокатите на обвинените по делото КТБ, промяната в закона не може да действа със задна сила, а само за бъдещи дела. Според тях, ако се приеме обратното ще се наруши законът и подсъдимите биха се разделили на такива изслушали подробно обвинението срещу тях и такива, които ще чуят само доклад и изложение.

Зам-главният прокурор Иван Гешев, който е командирован за днешното заседание по делото, коментира по-рано днес, че то трябва да продължи по новите промени в закона.

Пред журналисти той коментира, че четене на обвинителния акт не съществува в нито една страна от ЕС. Според него поради подобни забавяния българските граждани имат чувството за несправедливост и че нищо не се случва.

Прокурор Гешев каза още, че прокуратурата не се притеснява от събраните доказателства към момента. По думите му защитата и подсъдимите вероятно разчитат на някаква случайност, извънправни способи или промяна на политическата обстановка, и затова правят всичко възможно да бавят делото.

"В това дело нямат шанс, на база събраните доказателства", каза още той и допълни, че не се притеснява от това, че основният подсъдим Цветан Василев все още е в Сърбия и не е екстрадиран, защото има възможност да бъде съден задочно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@