9

П роблемите с фалита на кипърската компания „Олимпик” и срива на Търговския регистър от финансови и технически, се превърнаха в политически.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прекъсна ваканцията на депутатите и обяви, че днес от 13.00 часа ще се проведе извънредно заседание по двата казуса.

Прокуратурата проверява Комисията за финансов надзор заради „Олимпик“

Това стана след искане, подписано от 61 народни представители от парламентарната група на „БСП лява България”.

Точките в дневния ред са две. Депутатите ще започнат с предложения от БСП проект на решение за предприемане на действия във връзка с кипърската застрахователна компания „Олимпик”. Втората точка предвижда изслушване на премиера за проблема с Търговския регистър.

От БСП предлагат Комисията по финансов надзор да даде предписание на Управителния съвет на Гаранционния фонд да върне на хората парите, да влезе в техните права и след това да води дела в Кипър.

БСП поиска извънредно заседание на парламента

„Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да помогнем на хората”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев, не можем да помогнем на 270 хиляди българи в спешен порядък”.

Нинова посочи, че от левицата са готови да внесат и законодателни промени във връзка с казуса с „Олимпик”.

„Започваме да си задаваме въпроси - да не се окаже, че това е пирамида, има ли пари в Гаранционния фонд”, попита Нинова и призова за оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Как сривът на Търговския регистър стана проблем на цялата държава

Заради казуса министърът на финансите Владислав Горанов поиска зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн да напусне поста си, защото е допуснала пропуски в работата си като ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

„Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор” в КФН Ралица Агайн”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че комисията е независим орган, но според него „някой трябва да поеме отговорност”. Финансовият министър бе категоричен, че „в българското и европейското законодателство, липсва основание застрахованите в компанията „Олимпик” да могат по някакъв начин да се удовлетворят от гаранционните фондове, които съществуват на територията на България”, тъй като дружеството е регистрирано в Кипър и съответно за него отговаря кипърският Гаранционен фонд.

Втората точка дневният ред на депутатите предвижда и изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка със сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@