160

К лиенти и пострадали по застраховки на намиращата се в процедура по фалит кипърска компания  „Олимпик” излизат на протест и си искат парите от българския Гаранционен фонд. Според Комисията за финансов надзор обаче средствата могат да бъдат изплатени само от Гаранционния фонд на Кипър.

„Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор” в КФН Ралица Агайн”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че комисията е независим орган, но според него „някой трябва да поеме отговорност”. Горанов призова Ралица Агайн доброволно да напусне поста си.

Финансовият министър поясни, че българският Кодекс на застраховането предвижда клоновете на юридически лица, осъществяващи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един гаранционен фонд, в случая кипърския. „В този смисъл, в българското и европейското законодателство, липсва основание застрахованите в компанията „Олимпик” да могат по някакъв начин да се удовлетворят от гаранционните фондове, които съществуват на територията на България”, смята Горанов.

След спешната среща, свикана днес от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество „Олимпик”, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в МВнР посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес.

„Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията”, каза министър Захариева. „Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок”.

Вицепремиерът информира своя събеседник, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани и е готова да изпрати веднага експерти от КФН в Кипър.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на КФН заради прекратяването на дейността на клона на „Олимпик” в България. Предмет на проверката ще е и работата на Агайн по случая „Олимпик”.

Протест срещу „спането” на Комисията за финансов надзор е организиран днес в социалните мрежи.

Българският Гаранционен фонд трябва да изплати полиците и щетите на застрахованите българи във фалиралото кипърско дружество „Олимпик”, заяви пред NOVA Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той призова за оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която според него подвежда 200 000 души, клиенти на „Олимпик” и българското правителство.

Тодоров критикува становището на Комисията по финансов надзор. Според нея българският Гаранционен фонд не може да изплаща застраховки на нерегистриран в България застраховател.

От КФН посочват, че Кипърското дружество е оперирало с клон в страната, без да е лицензирано в България. Това е ставало в рамките на регламент на Европейския съюз за единния пазар на застрахователни услуги. Така според КФН гаранция за компанията дава Гаранционният фонд на Кипър.

Ралица Агайн, заместник-председател на комисията уточни пред БНТ, че „при всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е предвидено и според кипърското законодателство”.

„Очакваме допълнителна информация от надзорния орган по застраховането на Република Кипър, който в случая изцяло администрира процедурата по ликвидация и отнемането на лиценза на застрахователя и трябва да ни уведоми, какви ще бъдат приложимите механизми при изплащането на обезщетения”, поясни Агайн и добави, че клиентите на „Олимпик” трябва да подадат заявления за компенсации в офисите на застраховатля.

„Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че видите ли те нищо не можели да направят, тъй като застрахователят бил клон на кипърска компания, не е вярно”, смята обаче Тодоров.

"Всяка полица на "Олимпик”, продадена на в България, има и сума от 11,50 лева за вноска в Гаранционен фонд”, заяви той.

„Този фонд има 2 сметки, които са отделни и независими. В сметката „Незастраховани МПС” влизат 10 лева. Следващата сметка е т. нар. „Обезпечителен фонд”, в който влиза сумата от 1,50 лева. Всеки застраховател, който продава в България, плащат тези пари. Обезпечителният фонд, който е подчаст на големия Гаранционен фонд, се задейства и плаща щети при фалит на застрахователя”, коментира Тодоров.

„За периода, в който съществува в България, 7-8 години, клиентите на "Олимпик” са събрали 14 милиона в Гаранционния фонд и 2 милиона в Обезпечителния фонд”, заяви Тодоров и добави, че в първия има общо над 100 млн. лв.

„В закона има много ясно разписана процедура какво се случва при фалит”, подчерта Тодоров. „Според Кодекса за застраховане при фалит се покриват 2 вида вреди. От една страна тези, заведени пред компанията – имуществени и неимуществени, когато има ПТП. Плюс се компенсират прекъснатите вноски”.

„Гаранционният фонд сега може да открие служебни сметки на тези 200 000 души и да възстанови техните „изгорели” суми по платените премии”, смята Тодоров.

Застраховател фалира, 275 хил. остават без „Гражданска отговорност”

Той посъветва никой да не си позволява да кара без „Гражданска отговорност”.

Хората, организирали протеста днес, пишат: „Да кажем на чиновниците в Комисията за финансов надзор, че ако те са спали, ние не СПИМ. Те трябваше да НАДЗИРАВАТ застрахователните компании и да разберат, че „Олимпик” фалира и ще завлече парите ни”.

Днес премиерът Бойко Борисов свиква среща в Министерски съвет с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията по финансов надзор, за да обсъдят казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик”.

БСП поиска извънредно заседание на парламента

По информация на Комисията за финансов надзор общата стойност на загубите за всички клиенти е 9 млн. 350 хил. лева.

Вчера премиерът обяви, че ще бъдат положени всички усилия да се помогне да клиентите на компанията, доколкото позволява законът.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август.

Междувременно от парламентарната група на „БСП за България” внесоха в деловодството на парламента 61 подписа за целта. Предложеният от левицата дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса със застрахователно дружество „Олимпик” и да изслушат министър-председателя във връзка със срива на Търговския регистър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@