59

И нформационната система за хората с увреждания, за която държавата даде 2,5 млн. лв., не работи. Това каза премиерът Бойко Борисов след продължилата пет часа среща с майки от „Системата ни убива“, които от близо 2 месеца протестират, и Национално представените организации на и за хората с увреждания, предаде агенция БГНЕС.

Борисов подчерта, че ще бъде проверено на какво се дължи това. Премиерът отбелязва, че 88 000 души се нуждаят от чужда помощ, а над 700 000 лица се нуждаят от финансова помощ и подчерта, че ще бъде проверено дали това е реалният брой на нуждаещите се от подкрепа.

Въпреки продължилата с часове среща протестиращите и властта не успяха да сближат позициите си по всички искания.

Отчаян баща на дете с парализа разговаря с Бойко Борисов

Радев: Хората с увреждания искат да работят, а не да разчитат на помощи от държавата

Министър-председателят обеща догодина да се дадат 150 млн. лв. повече за информационната система за хора с увреждания.

„Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно – тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения. За мен тази среща е съществен напредък, защото заедно с всички тези хора седнахме на една маса“, заяви Борисов.

Той добави, че

преговорите продължават следващия вторник,

когато отново ще се срещне с майките в Министерски съвет и тогава ще начертаят конкретни мерки. Премиерът подчерта, че за създаването на дневни центрове ще са необходими и допълнителни средства за персонал, които тепърва ще трябва да се мисли откъде да се вземат.

Мая Стойцева от „Системата ни убива“ заяви, че е впечатлена от времето, което Борисов им е отделил, но въпреки това

палатките и протестите остават

докато не видят исканията си залегнали в документ.

„Проведохме една доста интензивна среща с премиера, министър Бисер Петков, здравния министър и вицепрезидента Томислав Дончев. Пред тях отново поискахме създаването на регистър на хората с увреждания, както и да не се дават помощи на калпак, а според индивидуалните потребности на лицето. Обединихме се около това, че Законът за личната помощ, Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги ще бъдат готови до края септември и ще бъдат дадени на депутатите за обсъждане“, каза Стойцева.

Тя обясни, че по време на срещата са поискали и създаването на специализиран орган, който да отговаря за уврежданията в България, както и

да се създаде стандарт за медицинските изделия.

Зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова и представител на Национално представените организации на и за хората с увреждания припомни, че от месец март настояват да отидат към здравното министерство и да има ясни и точни стандарти, така че тези технически средства да не увреждат хората, както и да се засили контролът върху разходването на средствата за тези пособия.

Стоименова настоя още финансовата подкрепа на лицата с увреждания да остане за всички, които имат право на нея, защото по нейни думи имало хора, които живеят с 200 лв. на месец, които са крайно недостатъчни. „Настояваме за хоризонтални политики за работа за хората с увреждания, професионална квалификация, достъпна среда, правораздаване и всичко друго, така че хората с увреждания да имат достоен и равноправен живот и тяхното качество на живот да бъде удовлетворителен в по-голяма степен“, коментира Стоименова.

От своя страна министър-председателят добави, че е поел ангажимент родителите на деца с увреждания да бъдат включени в отделните работни групи за промени в законите, за да наблюдават това, което се прави.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@