141

Р одители на дете с увреждания дойдоха в приемната на Министерски съвет тази сутрин, в знак на протест те ще оставят сина си на грижите на премиера Бойко Борисов през целия ден, за да му покажат трудностите, пред които са изправени ежедневно, предаде агенция БГНЕС.

Облечен в черна тениска „Системата ни УБИВА”,

Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър успя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет, демонстрирайки нагледно, че условия за придвижване на детето му липсват дори в държавните институции.

Радев: Хората с увреждания искат да работят, а не да разчитат на помощи от държавата

Социалният министър: Не е реалистична безлимитната лична помощ

На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания.

Момчето е с детска церебрална парализа. Той е в приемната на Министерския съвет с багаж, подготвен от него самия и от баща му, както и с инструкции за грижите, които ежедневно са необходими. Петър Мавродиев наскоро е навършил 18 години, информира БНР. Изучил се е в Търговската гимназия в Пловдив. Сега е приет в университета в града, там той ще учи „Специална педагогика“. За това, че остава в приемната на правителството за отглеждане от министър-председателя, той обяснява:

„Реално нищо не очаквам, защото когато човек очаква, накрая остава разочарован.

Просто искам да видя дали реално на някой от тези хора, които са отговорни за законопроектите, за финансирането и за цялата държава ще обърне внимание на един такъв обикновен човек, като мен, който има нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да мога да покажа интелектуалния си потенциал“.

Бащата на момчето иска премиерът Борисов да разбере от какво имат нужда хората с увреждания.

„Някаква задънена улица виждам, с която не мога да се справя. Поради тази причина, понеже мисля, че човекът, който може да се справи с всичките тези неща и който е най-отговорен за държавата и за всички нас – затова идвам и ще му оставя Петър, да се грижи оттук нататък за него. Ходим и в чужбина. Там даваме огромни средства на българския данъкоплатец, защото повечето от нас не могат да си позволят едни 7-8 хил. евро за 3-4 седмици рехабилитация“.

В крайна сметка Борисов обеща на семейството, че ще съдейства за решаването на проблемите на хората с увреждания.

„Промените в законодателството, по които работим, ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях“, заяви Борисов по време на срещата си в приемната на Министерския съвет със семейството на Петър Мавродиев.

Премиерът покани Емил Мавродиев, бащата на 18-годишното момче, да участва в предстоящата среща по проблемите на хората с увреждания. На нея бащата ще може да даде своите конкретни предложения за по-ефективното разходване на средствата в тази сфера.

Той благодари на премиера за срещата и отбеляза, че след разговора с него е с по-голям оптимизъм. По думите му проблемът на хората с увреждания е свързан не само с отпусканите средства, но и с рехабилитацията у нас. „Не съм с нагласата, че вие сте човекът който може да даде пари. Искаме тези рехабилитационни центрове да работят нормално“, допълни синът Петър, като се обърна към министър-председателя. Семейството поиска още да се работи бързо по промените в законодателството, които касаят хората с увреждания.

„Зарадвах се, че премиерът реално се поинтересува за моите потребности и какво може да се промени, за да се чувствам добре не само аз, но и хората с увреждания. Проведохме нормален, човешки разговор“, каза след срещата Петър Мавродиев.

Източник: БГНЕС

Освен това стана ясно, че утре премиерът ще се срещне и с протестиращите майки, които продължават безсрочния си протест пред Народното събрание.

По-късно днес родители на деца/лица с увреждания, техните близки и граждани от цялата страна ще излязат на обединен протест в София. Граждани от цялата страна ще подкрепят протеста „Системата убива - всички“.

Протестиращите ще се съберат от 17 ч. пред сградата на Народното събрание,

а националното протестно шествие срещу системата ще се отправи след това и към Министерски съвет.

Във връзка с последните събития в страната, протестиращите заявяват: „Системата не убива само децата, възрастните с увреждания и техните семейства! Системата убива – всички!“. Според тях „това е протест на народа срещу системата. Борба за достоен живот, тук и в България“. По техни данни системата е прокудила за десет години 1 200 000 българи.

Протестът е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ. По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства. В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

Очаква се днес протестиращите родители да внесат официално становище по законопроекта за хората с увреждания. До момента е ясно, че подкрепят част от текстовете.

Днес ще има и обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации. В него ще участват министър Бисер Петков, националният омбудсман Мая Манолова, представителите на национално представителните организации на и за хората с увреждания и представители на майките на деца с увреждания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@