37

Д о мащабен спор във „Фейсбук” доведе казусът с оградата по държавната граница с Турция. Участници в него са депутатът от БСП Елена Йончева, която отскоро е и автор на филм за оградата, и вицепремиерът Валери Симеонов, който галено нарича съоръжението „Великата българска стена”.

Телената преграда е дълга над 230 километра и беше постепенно вдигната от 2014г. насам, за да предотврати навлизането на големи потоци от нелегални мигранти на българска територия.

Йончева и управляващите взаимно се дават на прокурор заради оградата по границата с Турция

ДАНС ще провери как е построена оградата по границата с Турция

Йончева: Който не е поискал, той не е преминал границата

Във филма си Йончева твърди и показва, че съоръжението се преодолява в определени райони със стълба или клещи, наблюдателните системи по него не работят, а на места под оградата се появяват огромни ровове.

Тя смята, че с изнесените факти във филма си е показала корупция на най-високо ниво, както и че трафика на бежанци се покровителства от „най-високите етажи на властта”.

Разследванията на Йончева за оградата от лятото предизвикват гнева на Симеонов, който като депутат в предишния парламент беше водещ радетел за построяването на временното съоръжение.

Понастоящем той смята филма й за „скучен, изнасящ познати обстоятелства видео материал, пропаганда в стила на „единствената истина“ и категоричните лозунги в духа на „Работническо дело“

Така спорът между двамата кулминира в пет негови въпроса към авторката на филма „Граница”(не става въпрос за игралният филм с Чочо Попйорданов и Мариан Вълев от 90-те години, а за документалната лента на Йончева от тази есен – б.р.).

Отговорите на Йончева доведоха до контраотговори, а тук ще обобщим социалният дуел, който разкрива и важни подробности за самата стена.

“Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника”,

Е първото питане на Симеонов.

Йончева му отговори, че оградата може да се среже с комбинирани клещи, а възрастен човек може да се справи и с арматурни, както и че Гранична полиция е наясно със слабостта на единичното съоръжение.

Вицепремиерът приема това за признание, че дете не може да разреже оградата, която „неуместна алегория” явно е и основното му притеснение.

Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?

Йончева изтъква, че този „официален аргумент” не е пропуснат от филма й.

Симеонов се изпълва от задоволство и от това признание, а тази малка победа ще бъде използвана отново.

Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба

пита вицепремиерът.

Няма ограда, която да не може да се преодолее, но тази на българо-турската граница се преодолява бързо и лесно, отговаря Йончева.

Тя припомня, че камерите и сензорите в критичния участък между Лесово и Капитан Андреево не работят от 2 години, както и изнесената от филма й информация, че оградата по границата между Турция и Гърция е била много по-евтина (около 250 евро на линеен метър).  

Но Симеонов контраатакува. Гръцката ограда струва 500 лева на метър без обслужващ път, а българската – 750 до 800 лева на метър, но с такъв път и то през силно насечен планински терен.

„Не получих отговор откъде разполагате с достоверна информация за цената на гръцката ограда”, чуди се още Симеонов.

Предстои обаче важно уточнение:

„Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?”

В отговор Йончева цитира интервю на парламентарния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, в което той казва, че „оградата е дълга 234 километра и 201 са изградени по времето на ГЕРБ”, както и че струва около 200 милиона лева.

„Признавате, че реалната дължина на защитното съоръжение е 235.661 км., а не както твърдите във филма – 200 км”, държи на акуратност Симеонов, според който журналистката-депутат от БСП не борави с „надеждни факти” и цитира „народни представители, които не са детайлно запознати нито с дължината, нито с разходите по изграждането”.

Това явно е виждането на Симеонов за Цветанов, а само до преди 2 дни двамата ходиха заедно на кино (да гледат филма на Йончева – б.р.).

Симеонов отчита, че реалната дължина на оградата показва реалната цена – 750-800 лева на кв. метър. Не 1000.

“Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?

В този си въпрос Симеонов визира кадри, в които компетентен анонимен източник твърди пред Йончева, че действат покровителствани от най-високо ниво схеми за преминаване на мигрантски потоци.

„Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция”, казва Йончева и допълва, че свидетелят й е настоящ служител и е готов да говори пред компетентни органи, които гарантират анонимността му.

Симеонов и тук се вижда като победител.

„От отговора Ви не става ясно, познавате ли човека, управлявал джипа, в който сте се возила – нито дума дали това е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по събрана оперативна информация за трафик през граница след проверка на полиграф. За мен, отговорът Ви е потвърждение на горното”, смята Симеонов.

„Ще Ви бъда благодарен и ще Ви съдействам за разобличаване на покровители на бежански канали от високите етажи на властта. При гарантиране анонимността на източника, лично аз ще подпиша сигнала за проверка на корупционни схеми”, допълва той.

В реакцията си на филмът Симеонов още заяви, че е наясно със схеми за човешки трафик, в които участват гранични полицаи, но се бори с тях. Той също допълва, че няколкометровият ров под дял от оградата е причинен от силните дъждове в Странджанско през октомври и че далеч по-малки дъждове са отнасяли части от магистрали в Германия.

Равносметката от спора и наличието на временно съоръжение по българо-турската граница – за него са похарчени над 180 милиона лева; преодолява се с ограда или с арматурни клещи, но не и от деца; въпреки наличието му, граничари организират трафик на хора; оградата е дълга 235, а не 230 километра; БСП е против влизането в България на бегълци от Близкия изток, управляващите също. 

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 17 минути

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 1 час

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 2 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 3 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 3 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 3 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 3 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 3 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 3 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 3 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 3 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 3 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 4 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 4 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 4 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 4 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации