97

„Има един безспорен факт, че към този момент България е единствената страна в Европейския съюз, която се е справила с мигрантите и е дадена за пример“, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред парламента.

„Начинът, по който тръгна заседанието, горе-долу ми е ясно и как ще приключи, това надали е добре. Надали е добре да си прехвърляме толкова много вини. Да приемем, че всеки е имал вина, били сме неподготвени. Затова се казва мигрантска криза.

Каракачанов: Лъжат, че докарваме мигранти с военни самолети

Колкото и да се правят на герои много хора,

когато десетки хиляди дойдат на предпазното съоръжение ще го съборят. Кой ще даде заповед да се стреля – няма такъв“,

каза още премиерът.

Борисов сравни лидера на БСП Корнелия Нинова с канцлера на Германия Ангела Меркел.

По думите му германският канцлер е казала изречението за покана на мигрантите след мощна хибридна атака. „Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце“, припомни Борисов.

„Удивително ми напомня канцлерът на Вас! Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както Вас – с козичките!“, заяви Борисов, намеквайки за участието на Нинова в дебата за чумата по животните в Странджа.

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

„Аз понеже много обичам животните и Ви завидях - и аз исках да ги погаля“,

каза още министър-председателят от парламентарната трибуна.

Борисов обеща да обсъди предложението на БСП за забрана на двустранни споразумения за приемане на мигранти. „Нищо лошо няма парламентът да вземе решение да не подписва двустранни споразумения“, увери той Нинова. „Това се нарича консенсус“, добави премиерът.

Какъв е сблъсъкът между БСП и ГЕРБ по темата за мигрантите:

От „БСП за България“ предлагат парламентът да възложи на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави членки на ЕС. От левицата искат в срок до 30 септември т.г. правителството да представи пред НС предложенията на България за реформа на Дъблинския регламент.

От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат парламентът да подкрепи позицията, изразена от Република България на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 г., по въпросите на миграцията, както и Министерския съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата в Общата европейска система за убежище.

Корнелия направи сравнение между двете проекторешения. „Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България“, обърна се тя към управляващите. „Не знаете, защото

позиция на Република България няма, няма приета такава от НС и от МС, има личните емоции и намерения на Борисов,

според ситуацията, в която се намира“, каза Нинова. „В България няма да ги пуска, а пред г-жа Меркел май ще ги пуска“, коментира тя. По думите ѝ на Европейския съвет Борисов е изразил само личната си позиция.

„Като предлагате да отстоявате националните позиции, един да стане и да каже какви са“, призова представителите на ГЕРБ Нинова. По думите ѝ отново има волята на един човек. „Борисов, обръщаме Ви внимание, че това решение на ГЕРБ е капан за вас, това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела“, коментира тя. „Предложението на БСП е ясно и конкретно“, посочи Нинова. Тя призова да се подкрепи предложението на БСП, което дава конкретни параметри българското правителство да не подписва двустранни споразумения и да представи реформа на Дъблинския регламент. „Даваме Ви възможност като отидете в Брюксел да кажете – ето това иска от мен българският парламент“, добави Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че в предложението за решение на управляващите има последователност и е по-добро от това на опозицията. „България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище“, посочи той.

„Подкрепяме реформата на регламент Дъблин в посока по-справедливо разпределение на отговорностите и солидарност между държавите членки“,

каза Цветанов. „Залагаме в българското председателство постигането на съгласие между държавите членки за създаване на работеща и устойчива система за убежище и управление на миграцията със следните елементи – първо силни външни граници на ЕС, в това число общата им защита; сключване на споразумения с трети страни на транзит и произход на реадмисия, по-силната им ангажираност на тези страни за управление на миграцията на тяхна територия, в това число изнесени центрове и финансова помощ. Затова ЕС предвижда повече средства за миграция за новия програмен период“, посочи той.

Цветанов каза, че се предвиждат още възможности за доброволна релокация, а в извънредни ситуация, когато държавите членки са подложени на много силен натиск – задължителна релокация, която е ограничена по време и размер, както и да се търсят възможности за по-широко използване на временна закрила. „Министър-председателят не подписа споразумение и не водеше разговори по тази тема“, отбеляза Цветанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@