258

„Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност. Натискът, рекетът, принудата и заплахите целят възстановяване и „демократично“ легитимиране на неоосманизма. Играта е ва банк!” пише в обръщение във „Фейсбук” Ахмед Доган, почетният председател на ДПС.

Външно: Директна намеса във вътрешните работи на България

Борисов: Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна

Ексминистър: Правилата на играта с Турция да се променят

„За мен няма да е изненада ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16.04.2017 в съседна Турция имат референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в султанат. Безумие. Но е факт...”, продължава Доган.

Според него в България има „обединяващ патриотизъм”, който се „отличава съществено от европейските и регионални национализми.”

„Дори в първите години на прехода лансирах идеята за необходимостта от “ умерен и интелигентен български национализъм“, който фактически е част от тъканта на националното самосъзнание на всички европейски страни. За голямо съжаление не бях разбран...”, посочва той.

„В ЕС трудно може да се намери обособена или значима територия, която да не е „бивша“ на близки или на по- далечни съседи. За Балканите да не говорим...Тогава за какво става въпрос? За правото на първия, или за правото на последния?” пита Доган.

По думите му и двете права са на българската държава, от Аспарух, до членството в ЕС.

„Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава - като „бивша територия“, засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето. Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!”, категоричен е Доган.

„И сега ние - и християни, и мюсюлмани, и всички етноси, сме в състояние да дадем исторически урок на всички, които си въобразяват, че имат историческото право да ни надзирават и направляват”, посочва Доган и добавя: „В това виждам силата на раждането на обединяващия патриотизъм”.

„Една земя ни е родила, една земя ни храни, утешава и развива. Една земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме заедно”, заявява почетният председател на ДПС.

Източник: Facebook

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@