13

„Прокуратурата проверява всички къщи за гости”, заяви пред NOVA земеделският министър Десислава Атанасова.

„Заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие”, за допълнителни дейности към къщи за гости. Това е допустимо по Програмата за развитие на селските райони. Въпросът е дали тези предоставени за одобрение инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение. Има басейни, джакузи, детски площадки към къщи за гости”, посочи Танева. Тя подчерта,че това са допустими дейности по европейското законодателство, което обаче не е съобразено с българския манталитет.

По думите ѝ извънредните проверки започват в неделя, а ръководителят на проверяващия екип ще покани медиите да ги отразяват.

„В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи за гости. Ако наистина е къща за гости – атракционите, които се прилага да доведат до по-висока доходност”, заяви Танева.

Министърът подчерта, че за всяко съмнение, че бизнес планът за дадена къща за гости е неустойчив, финансирането ще бъде спряно.

„Ще положим всички усилия да платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, добави Танева.

„Проверките при ДФ „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”,  отчете Танева и добави, че при 130 проверки са наложени 80 акта.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@