8

М обилните данни в роуминг поевтинява от следващото лято за гражданите на Евросъюза и на страните от Западните Балкани, информира NOVA. Те ще плащат една и съща цена от 70 евроцента за мегабайт, съобщи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

"Още това лято от 1 август 2018 г. операторите се ангажираха да предложат пакет данни, в който цените на мегабайт ще бъдат в пъти по-ниски от сегашните. Целта ни е юли 2019 г. общата цена за всички страни в Западните Балкани и за всички страни в ЕС да бъде 70 цента на мегабайт. Много силен ангажимент. Разбира се, очакваме това да продължи и само след година да бъде 45 цента, а до 2021 г. - 20 цента", поясни Габриел.

Мария Габриел: София се превърна в цифровата столица на Европа

Новите, по-ниски цени ще важат за мобилния интернет, а не за разговорите, уточни Darik. 

Комисар Габриел е отбелязала, че Цифровата програма за Западните Балкани е ясна заявка за ускоряване на европейската интеграция на региона, помагайки на бизнеса, институциите и гражданското общество. Нужни са инвестиции в широколентов достъп до интернет и то не само в градските, а особено в отдалечените и селските райони, смята тя.

Според нея цифровизирането на публичната администрация е също важна стъпка към прозрачност и ефикасност, което ще изгради доверието на гражданите в новите технологии. 

Българският еврокомисар е отбелязала и нуждата от инвестиции в изграждането на цифрови хъбове, които да дадат перспектива за ускорено развитие на стартъпите и малките и средни предприятия. Тя е засегнала и темата за суперкомпютрите, давайки примери за ползите от тях от подобряването на условията по пътищата до новите лекарства за сериозните заболявания или пък ваксините за деца. 

На Срещата на върха вчера председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че програмата за свързаност не е алтернатива на разширението, а начин за по-ефективно използване на времето, за да не се чака присъединяването към ЕС, защото тези страни са интегрална част от Европа, допълни той.

България и Сърбия подписаха Меморандума за по-евтин роуминг (ВИДЕО)

ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата си програма. ЕС създава Съвет за иновации, който да бъде включен в следващата многогодишна рамка, подчерта Туск.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@