1

„Видяхме, че през тези три месеца тенденцията за повишена събираемост на приходите продължи. В края на ноември сме на бюджетен излишък 500 млн. лв., при планиран дефицит за края на годината от 4,5 млрд. лв., т.е. изпълнението на бюджета се движи по-добре, отколкото беше предвидено при актуализацията, която направихме. Ковид кризата се оказа също по-малка от заложеното, нямаше пълен локдаун на бизнеса, структурите на НАП и Агенция „Митници” са продължили да работят много активно. Поемам финансите на държавата в едно добро състояние, очаквам икономиката на страната ни да тръгне напред, с бързо възстановяване от кризата”, това заяви новоизбраният заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на церемонията за приемане на поста от служебния министър на финансите Валери Белчев тази вечер в Министерството на финансите.

От своя страна, Валери Белчев подчерта, че за него постът на министър на финансите е бил огромна отговорност, „защото Асен Василев постави нови стандарти в това Министерство, като за мен беше важно да запазя структурата и стандартите на работата”. По актуалната тема за изготвения и оттеглен впоследствие проектобюджет на служебното правителство за 2022 г., Белчев каза, че проектобюджетът е подготвен според изискванията на закона и в хипотезата, ако по една или друга причина правителство не се състави, да не се оставя държавата без бюджет. „В неделя оттеглихме нашето предложение за бюджет, защото то стана безпредметно, надявам се да послужи за база при разработването на новия бюджет за 2022 г.”, каза бившият вече министър на финансите.    

Избраха Кирил Петков за министър-председател

Даниел Лорер: България може да бъде изключително атрактивна заради ниските ставки и данъци

„Може би най-важното нещо, което успяхме да постигнем в последните месеци е да положим здрава основа на промяна и да повдигнем завесата за прозрачната бизнес среда”.

С тези думи служебният икономически министър Даниела Везиева предаде поста на новите стопани – Корнелия Нинова и Даниел Лорер. В новия кабинет министерството ще бъде разделено на две и ресор икономика и индустрия поема вицепремиера Корнелия Нинова, а иновациите и растежа са за Даниел Лорер.

„Поставяме си високи цели – да облекчим администрацията, да ограничим сивия сектор, да насочим вниманието си към българския бизнес, да почувстват фирмите, че имат държавата до себе си, да насърчим износа. Всички тези мерки да бъдат в полза на високия икономически растеж”, каза Нинова по време на приемането на властта.

Кирил Петков: Дотук бяха приказките

От своя страна Даниел Лорер добави, че първите задачи ще бъдат преглед на Плана за възстановяване и развитие и двете оперативни програми, и осмисляне на набора от финансови инструменти за подпомагане на бизнеса.

„Идеята е проста, когато една държава има солидна законова рамка, когато законът се прилага еднакво за всички, инвеститорите започнат сами да идват. В областта на финансовите услуги ние смятаме, че България може да бъде изключително атрактивна заради ниските ставки и данъци”, заяви Давид Лорер.

Нинова и Лорер гарантираха, че няма да има конкуренция между техните две министерства.

Относно преструктурирането на Министерство на икономиката в две отделни структури двамата поясниха, че в срок от един месец ще се изяснят всички административни подробности.

Николай Събев: Ще продължим стриктния контрол върху изпълнението на концесионните договори

„Тук сме, за да ускорим икономиката в областта на транспорта и да съкратим времето за превоз на пътници и товари”. Това обяви новият министър на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на приемането на управлението на институцията от досегашния министър Христо Алексиев.

„Ще защитим обществения интерес и ще продължим стриктния контрол върху изпълнението на концесионните договори, който бе започнат от служебното правителство”, увери министър Николай Събев. Той поздрави своя предшественик Христо Алексиев, че за кратко време е успял да управлява добре сектора.

„Продължаваме да работим в един отбор”, коментираха досегашният и новият министър.

Предадоха властта, Радев: Вашата мисия е изпълнена

„Първото ми посещение като министър ще е бъде знаково и ще бъде в Русе. Този петък ще организирам широка обществена дискусия с бизнеса и гражданите, като основните теми са развитието на летището в града и оптимизирането на процедурите за преминаване през Дунав мост 1”, каза Събев.

Гроздан Караджов пое МРРБ

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение обсъдиха новоназначеният министър Гроздан Караджов и досегашният министър арх. Виолета Комитова.

Министър Караджов прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес, съобщиха от пресцентъра.

Новоназначеният регионален министър отбеляза активната работа на МРРБ под ръководството на Виолета Комитова в двата мандата на служебното правителство и поиска да бъде запознат с проблемите.

Досегашният министър Комитова очерта основните предизвикателства – осигуряването на зимното почистване, за което от излишъка на бюджета са гарантирани 100 млн. лв., хода на строителството на АМ „Хемус” и други инфраструктурни обекти, тежката ситуация във ВиК отрасъла заради цената на електроенергията, проектите на министерството по Националния план за възстановяване и устойчивост, работата по проекти на нормативни актове и други.

Борбата с COVID-19 остава най-важната тема

Стойчо Kацаров предаде властта на своята наследничка - професор Асена Сербезова.

Новият и старият министър дойдоха в сградата на Министерство на здравеопазването дойдоха заедно в зданието. На влизане профеоср Сербезова заяви, че първо трябва да види какво ѝ е завещал на бюрото доктор Кацаров и тогава по-подробно ще говори за приоритетите си. Тя обаче подчерта, че „всички ние сме пациенти”. 

Иван Иванов: Изпращането на Стратегическия план към ЕК е първи приоритет

„Изпращането на Националния стратегически план към Европейската комисия е първият приоритет в работата ми”. Това заяви Иван Иванов при встъпването си в длъжност като министър на земеделието.

„В коалиционното споразумение има точно и ясно разписани ангажименти и приоритети в сектор „Земеделие”. Ще работим последователно и целенасочено за реализацията им и се надявам в следващите 4 години да постигнем заложените резултати”, коментира министър Иванов.

Той уточни, че предстои в следващите дни да се запознае със ситуацията и екипа на министерството. Постът му бе предаден от проф. д-р Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и гори в служебния кабинет на премиера Стефан Янев.

Радостин Василев: С този бюджет българският спорт мимикрира

„Считам, че към момента това Министерство, с този бюджет, българският спорт мимикрира. Време е в българския спорт да работят хора, на които наистина им се работи, а не да бъде използвана системата за кражби и за източване на средства”, обяви новият министър на младежта и спорта Радостин Василев.

Той не пожела да даде коментар за битката за президентското място в Българския футболен съюз.

Стоев: Променихме отношението на редица страни по спора с РС Македония

Приех поста от дама и го предавам на дама, предавам го в добри ръце”. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев при предаването на своя пост на редовния министър в новоизбраното правителство Теодора Генчовска.

„Външнополитическите приоритети си останаха задача на професионалната дипломация. Не сме оставили нито един българин зад граница без помощ заради COVID-19, отбеляза  Стоев.

Относно Република Северна Македония служебният министър отчете:

„През всичките тези месеци, благодарение на нашата дипломация, успяхме да променим отношението на редица държави по този двустранен диалог. От обект на преговорите се превърнахме в субект. Това е благодарение на активната ни дипломация. Имахме приемственост и прозрачност във воденото на диалога”, подчерта Стоев.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие