0

О тменено е частичното бедствено положение в Провадия. То беше обявено вчера заради преливане на язовир Тутраканци. Язовирът е източен през нощта до ниво от 50 см.

Решението бе взето на заседание на Кризисния щаб в общината. Според решението на Кризисния щаб обаче той ще бъде източен напълно и ще бъде проверено състоянието на стената му. Евакуираните хора и животни от застрашените 12 сгради в село Тутраканци ще могат да се върнат по домовете си. 

Обстановката е стабилизирана, но опасността не е отминала, съобщиха късно вечерта във вторник от МВР.

Сега обаче властите казват, че всичко е нормално.

Заради проливните дъждове  имаше риск да се скъса язовирната стена. Два екипа на пожарната и хидро-модул  бяха изпратени на място. Над язовирната стена се поставяха чували с пясък. С помощта на багер беше разширен преливникът. 

Временно бяха евакуирани част от жителите на село Тутраканци. А полицаи охраняват къщите им. Кметът на съседното село Бозвелийско също беше предупреден да е готов да направи евакуация.

В късните часове във вторник нивото на язовира започна да спада. Тази сутрин ще бъде решено дали хората могат да се върнат по домовете си.

Очаква се да се вземе решение и дали язовирът да бъде напълно източен, или стената му да се ремонтира.

„На този етап опасността е преминала и няма застрашени имоти и хора в село Тутраканци. Кризисният щаб ще се събере в 9.30 часа тази сутрин и ще излезем с решение да  бъде отменено частичното бедствено положение”, каза заместник-кметът на Община Провадия и председател на Кризисния щаб Анатоли Атанасов в ефира на "Здравей, България" по NOVA.

Домовете на евакуираните жители на селото са пазени от пет екипа на полицията, каза още той. Заместник-кметът обясни, че язовир Тутраканци е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет е взел решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на Общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@