95

Б ългаринът, който беше задържан по искане на прокуратурата в Маями у нас, остава в ареста. Задържането му бе удължено с 24 часа.

Властите вече снеха обяснения от 29-годишния мъж. 

Роднините му са се видели с него. 

Той е обвинен за измама към държавата и за експорт на стоки без лиценз. Прокуратурата ще иска задържането му за 60 дни по договора за екстрадиция между България и САЩ. 

Адвокатът му обжалвал мерките за задържане.

По-рано той каза, че задържането му е абсолютно незаконно.  „Вчера ми се отказа среща с него”, обясни Боян Лимберов пред "Здравей, България" по NOVA

За празниците Желяз Андреев и приятелката му Милена пристигат в родния си град Добрич. В събота Желяз е повикан в полицията за справка уж за ПТП, на което е станал свидетел. Отива, но е задържан с искане за екстрадиция в САЩ, затова че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години.

Желяз, на 29 години, работил в кол център. Работата му била да отговаря на имейли и телефонни обаждания и търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на САЩ за търгуване със Сирия. Управителите на фирмата вече излежават 2-годишни присъди в САЩ. Разследването е във Флорида. 

По думите на окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов ако не постъпят достатъчно документи от САЩ, които доказват вината на младежа, той ще бъде освободен. 

Приятелката на Желяз разказа и как са работили в кол центъра.

„Дава ни се портфолио в системата с клиенти и техните контакти и ние като продавачи се свързваме с клиентите, за да презентираме услугите. При взето запитване пускаме към отдел „Покупки” питане за конкретните части, за да можем да ги предложим с надценка на клиента”, обясни Милена. „В случая е имало покупка на части. Желяз се е консултирал с прекия си ръководител”, разказа още Милена.  

„Никой от нас, който е работил там, не е съзнавал, че може да стане жертва на такова нещо”, заяви Милена.

Фирмата е българско представителство на американска компания. Трудовите договори са подписани по българското законодателство. Фирмата вече не съществува. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че Желяз е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол.

„Установено е от доказателствата,

които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, когото сме задържали. С части за самолети, със сирийски субекти, за които обаче, има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура. Други български граждани, участници в тази схема в това разследване, няма”, каза още Румяна Арнаудова.

По думите й за подобно престъпление в САЩ се предвижда лишаване от свобода до 20 години.

Още през март пък Желяз е уволнен от последната си работа, когато става ясно, че е в черния списък на САЩ.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@