15

О пит за хакерска атака е направен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за БНР председателят ѝ Венцислав Караджов.

Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата.

Караджов подчерта, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на Комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на Комисията.

В понеделник експерти от същата комисия започнаха извънредна проверка в НАП. Тя трябва да установи как са били източени личните данни на над 5 милиона българи и чужденци.

Проверката ще продължи до 16 август. Междувременно властите разследват и извършителя на кибератаката.

Очаква се проверката да приключи за по-кратко от предивиденото време. Становище на комисията ще има около 23 август. Тогава ще стане ясно и каква точно ще бъде глобата за НАП. По закон максималният размер може да бъде до 4% от годишния оборот, но не повече от 20 млн. лева.

В момента в НАП се извършва цялостна проверка за уязвимост на електронните услуги - софтуер и хардуер. Някои от електронните услуги на данъчните, които се предполага, че са опасни за пробиване при хакерска атака, в момента са спрени. 

„Пораженията, които могат да бъдат нанесени, са в две посоки. Първата се отнася до физическите лица - да бъдат направени покупки, подменяйки самоличността на човека или да бъде прехвърлено имуществено състояние. Особено важно е да се разбере какви колекции данни са изтекли”, заяви членът на КЗЛД Цанко Цолов.

От фирмата, където работи единственият заподозрян по случая Кристиян Бойков, са готови да съдействат на органите на реда.

„Дали има пропуски в системите знаем единствено на базата на одитите, които правим. Резултатите от тях са строго секретни и никога не ги разпространяваме или коментираме”, каза мениджърът в „Тад Груп” Георги Янков.

Ексклузивно пред NOVA за първи път говори и обвиняемият Кристиян Бойков. И до момента той отрича да има вина за огромния теч на лични данни.

ГДБОП са поискали от прокуратурата да задължи фирмата, в която работи Кристиян Бойков да разкодира иззетите компютри.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@