45

О мбудсманът Мая Манолова коменитра скандала с електронните винетки в предаването „Здравей, България“ по NOVA, като заяви: „Гражданите имат право на добро управление и добра администрация и в случая точно това тяхно право, за което аз следя, е драстично нарушено.

Нещо повече, освен лошо управление и лоша администрация, в случая става дума за безхаберие и за абсолютна некадърност. Наистина не е нормално в България, която се слави с едни от най-добрите IT специалисти, тол системата и електронните винетки, за които ни подготвят цяла една година, да започне с подобен провал.

Според мен, ако се бяха обърнали към учениците в някои от професионалните техникуми или гимназии, например ТУЕС, които са изключително талантливи деца, те щяха да изработят този продукт и системата щеше да тръгне. Естествено щеше да бъде на по-ниска цена и без всички да преживяваме този срам, защото

и аз като представител на институция се срамувам от провала на тази кампания и на тази система“.

Твърдението, че стартът на системата е успешен „допълнително нагнетява напрежение и ядосва гражданите“, категорична е Манолова. „При положение, че хората не могат да се снабдят с винетки, някои представител на институция да им обяснява, че всичко е наред и че системата е безпроблемна, това наистина е нагло“, смята тя.

Мая Манолова започва годината с три жалби в Конституционния съд.

Тя ще атакува цената на водата, Закона за горивата и промените в Закона за държавния бюджет.

„Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например текста за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така в малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката”, заяви Манолова.

Според нея увеличението на цената не е довело до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата. „Проблемите са и в законодателството – написани са така, че да обслужват ВиК дружествата”, коментира Манолова.  

Омбудсманът съобщи, че подготвя конституционна жалба и

срещу новите изисквания в Закона за горивата.

„Ще я депозирам още днес в Конституционния съд”, закани се Манолова.

„Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В Закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива”, смята омбудсманът.

Третата конституционна жалба, която подготвя, е свързана с

промени в Закона за държавния бюджет.

„Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, с едни промени през Закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба”, заяви Мая Манолова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@