10

З астудяване, силен вятър и сняг в Северна България и валежи от дъжд в южната част на страната прогнозират синоптиците за четвъртък.

Оранжев код обяви НИХМ за цяла Северна България и областите София, Кюстендил и Перник.

Прогнозите са за нова снежна покривка в Северна България, а по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

Сняг и хаос, пролетта дойде с циклон

Свлачище затвори пътя към Трън

Температурите сутринта ще са между минус 2 и 3 градуса, през деня ще се понижават и към 14 часа ще са по-ниски с около един градус.

Подробна прогноза за времето вижте в Sinoptik.bg

В Южна България се очакват валежи от дъжд.

Следят се нивата на язовирите зради опасно високи води

Жителите на средецкото с. Дебелт се готвят за евакуация. Причината е повишеното ниво на р. Средецка, което е достигнало критични стойности още от началото на месеца. Реката е излязла от коритото си и водите й са достигнали до дворовете на няколко къщи, съобщи NOVA.

Хората в Дебелт хората са предупредени да са готови за евакуация през нощта. Тази нощ те ще се молят да не се оправдаят синоптичните прогнози за силен дъжд.

Очаква се рязко покачване на нивото на Дунав

Организирано е денонощно наблюдение на реката. Тази сутрин нивото на Дунав при Лом и Видин надхвърли седем метра и половина. Първата предпазна дига започва да се изгражда при ниво 850 сантиметра.

"Още само метър остава да се вдигне нивото на река Дунав при Лом, когато тук на това място ще започне изграждането на временни диги."

"В момента от "Железни врата" изпускат с 9 хил. куб. метра в час, притеснително става след 13,5, каза за NOVA директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Николай Николов.

Високи води и по поречието на река Арда

До преливането на язовирите по каскадата остават сантиметри. Областният управител на Кърджали обаче обясни, че водата в язовира вече спада. Дори при евентуални валежи преливниците да заработят, няма нищо притеснително, защото това им е основната функция. Нормално е за този период на годината язовирите да са пълни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@