12

М инистерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в убийство на турски бракониер четирима граничари от Бургас. Днес граничарите се срещнаха с местни депутати и кмета на града. 

Въпреки че българите са оправдани за случая преди десет години и от български съд, и от съда в Страсбург, срещу тях в Турция е възобновено дело.

Турция възобнови делото срещу български граничари

Кметът Димитър Николов припомни:

"Имаме подписан договор от 76-а година с Република Турция за взаимно признаване на съдебните решения." 

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров добави:

"Предоставена е възможност на тези лица да се запознаят с приложените документи и ако искат, да се възползват от правото си да дадат обяснение по така повдигнатите обвинения."

Депутатът Дияна Саватева посочи:

"Има процес, който тече в Турция. Нашите действия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани при тези обстоятелства."

Трябва да се осигури присъствие на консул в процеса и на турски адвокат, добави Саватева, а нейният колега Валентин Касабов подчерта:

"Да изявим нашето желание просто да се спре тази гавра с момчетата."

Единият от граничарите Николай Костов призова:

"Хиляди български мъже са долу и те трябва да са сигурни, че са спокойни да си изпълняват служебните задължения сега, в момента, утре, вдругиден."

Днес в 15 часа граничарите имат среща с експерти от Министерство на правосъдието в София, където ще получат повече информация по техния случай, подписаните документи между България и Турция и възможностите за юридическа реакция. Мъжете ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник. 

Какво се случи преди това 

Български граничари поискаха защита от народните представители срещу Турция. Четиримата служители са задочно подсъдни в южната ни съседка, защото при изпълнение на служебния си дълг застреляха турски рибар-бракониер.

Граничарите настояват за подкрепа от страна на институциите, които да се намесят в рамките на  правомощията си за благоприятен изход от процеса.

И адвокатите на граничарите, и народните представители са категорични, че държавата ни има механизми, които да гарантират сигурността на българските граничари. 

Турция праща призовка на български граничар

Призованият от Турция граничар: Не знам какво става

Турски рибар бракониер е убит край Резово

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@