9

Н ационалният статистически институт (НСИ) разпространи информация за общия потребителски разход на българина по повод деня, в който отбелязваме Световния ден на потребителите – 15 март.

Според данните, които са за 2016 г., българинът харчи най-голяма част от доходите си за храна, на второ място за жилище и битови сметки, а на трето място за транспорт.

37,3% от парите на българина отиват за храна, за жилища и битови разходи отиват 17,3%, транспортът взема 8,3%, здравеопазването – 6,7% от доходите.

Можете ли да си позволите да имате деца в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

За свободно време, култура и почивка българинът отделя 5,8% от средствата си, за алкохол и цигари – 5,2%, за други стоки и услуги – 5,1%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома – 4,5%, а за дрехи и обувки – 4,4%.

Средно на лице от домакинство българинът изяжда 88 кг хляб годишно, 45,6 кг месо, 27,5 кг кисело мляко, 70 кг зеленчуци и 49 кг плодове. За година българинът изяжда средно 140 яйца.

27,3 литра е консумираният алкохол средно на лице от домакинство за 2016 г.

Бирата е най-предпочитана, следвана от виното и за изненада – ракията е на трето място.

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Големият проблем с ниските доходи в България

Историята на Световния ден на потребителите започва през 1962 г., когато тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права в реч пред Сената. Той формулира и

четирите основни права на потребителя:

правото на безопасност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.

От 1991 г. Денят на потребителя се отбелязва и в България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@