26

К лип, на който се вижда как деца от детска градина в Момчилград танцуват на турска песен, провокира ВМРО да реагира, като беше зададен въпроса има ли някакви нарушения, включително законодателни, с оглед на това, че българският език е официален.

Сигналът за случилото се по време на пролетно тържество в детска градина „Щастливо детство“ бил подаден до ВМРО от човек, пожелал да остане анонимен.

Пореден случай на агресия: бой с пръчка в детска градина в Бургас

Директорът на детското заведение Виолета Джарова заяви за „Здравей, България“ по NOVA: „Детски празник, посветен на етносите „Заедно растем, заедно празнуваме“ предизвика един огромен скандал. Провеждането му е нещо нормално, тъй като работим за интеграция, работим за толерантност в детската градина, което е заложено и в закона.

Един турски танц, с български народни танци, с руски танци предизвика един жалък сблъсък между политическите сили и ВМРО се опита да си направи евтин PR на гърба на детската градина. Това доведе до огромен стрес сред деца и родители“.

Преподаватели в детската градина подчертаха, че те не говорят на турски език в градината, но децата помежду си говорят на турски,

защото майчиният им език е предимно турски. „Нашата задача е да ги учим на български, което е предвидено и в учебните програми“, заяви една от учителките.

Педагозите подчертаха, че тържеството, което предизвика скандал, е започнало с хоро и е завършило с българска песен. „Всичко това няма да стане повод за промяна на начина, по който работим”, увери директорът на детската градина.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви: „Не съм очаквал да чуя от директорката на детската градина признание, че в техния регион все по-малко се говори на български. Цялата политика на общината, която се контролира от ДПС е насочена към утвърждаване на турска идентичност и минимизиране на българското влияние“.

„В тези райони отдавна демокрацията е някаква илюзия

и, за да имаш работа и някакъв статус, трябва да показваш постоянно лоялност към ДПС. Местното общество е полуфеодално”, коментира Веселинов. Според него такива проблеми на места има, откакто „ДПС беше на власт”.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@