5

Б ившият Японски хотел в София - отново арена на ожесточени спорове. Министерството на културата отказа да обяви емблематичната сграда за паметник на културата, съобщава NOVA.

Така новите собственици - Ветко и Маринела Арабаджиеви на практика са свободни да правят каквито пожелаят реконструкции. Нещо, срещу което категорично се обявиха от общината. 

След скандалите с преместването на японската вишна от градината на хотела и надстрояването на казиното - казуси, които още чакат последната дума на закона, Столична община обяви, че взема мерки срещу поредния план: басейнът да бъде надстроен с 10 етажа.

Още миналата година тогавашният главен архитект на София Петър Диков иска хотелът да бъде обявен за паметник на културата - за да не могат да се правят никакви промени повече. Зад каузата застава и настоящият главен архитект Здравко Здравков. 

"Цялата процедура по сезиране на института по недвижимо културно наследство е във връзка с исканията от тяхна страна за надстрояване на хотела с високо тяло", посочи той. 

Отговорът на министерството на културата обаче е "не". Подписът на Вежди Рашидов е формален - решението е на Националния институт по недвижимо културно наследство и на цял специализиран експертен съвет. Становището, което министърът е парафирал, е, че хотелът по проект на студиото на световноизвестния Кишо Курокава не покрива критериите за паметник на културата. 

От писмено изявление на адвоката им става ясно, че собствениците следят спора. Колкото до повода – плана за надстройка, те коментират: "Към момента няма строителни книжа или действия по изпълнение на такъв обект и това е единственият сигурен факт по въпроса".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@