5

В се още не е ясно дали японската вишна, която миналия месец беше преместена без разрешение от общината от тротоара в градината на голям столичен хотел, ще оцелее, алармира предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.

Районната община в Лозенец състави акт за 50 хил. лева за нерегламентираните действия от страна на управата на хотела. Тя обаче обжалва санкцията.

От хотела твърдят, че са предприели мярката за доброто на дръвчето, тъй като то щяло да пострада при предстоящите строителни дейности за изграждане на сладкарница.

Освен това, дървото не било изсъхнало, както твърдят природозащитници, а дори имало нови филизи.

За Нова ТВ от мениджмънта на хотела съобщиха още, че са поръчали цял контейнер с японски вишни от най-големите развъдници в Италия.

Кметът на район Лозенец Любомир Дреков каза, че в общината не са сигурни, че вишната ще оцелее.

Екологът на общината твърди, че споменатите филизи са прекалено дълги, за да са израсли след пресаждането.

„Един вид се оказва, че всеки може да прави каквото си поиска, ако каже публично, че го прави в името на по-голямо добро. Това са глупости. Не може да вземеш от някъде нещо, да го сложиш другаде и да кажеш: „Аз се грижа и ще възстановя и т.н.“ Не се прави по този начин, има ред и закони, които трябва да се спазват, каза Дреков.

Дреков описа ситуацията като: „Нещо ваше аз съм го взел и съм си го сложил в моето място“ и като „абсолютно самоуправство“.

Вижте повече във видеото.

Още от NovaNews.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@