9

П резидентът на Австрия Александър Ван дер Белен е на официално посещение у нас. То е по покана на българския президент Румен Радев.

Александър ван дер Белен беше посрещнат с тържествена церемония пред Паметника на Незнайния войн.

След това започна и срещата му с президента Радев.

“За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е свидетелство за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите отношения, базирани на приятелство и взаимно доверие.

В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 млрд. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България."

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с австрийския си колега.

Държавният глава посочи, че са обсъждани темите за общата политика за сигурност и отбрана, сътрудничество, европейският фонд за отбрана, както и нови механизми за повишена сигурност.

„Политико“: Политики на ЕС заплашват България с по-високи разходи

Изненадваща корекция за икономиката на България

„Говорихме и за предизвикателствата на мигрантската криза, необходимостта от реформа на Общата европейска система за убежища, перспективата на кохезионната политика след 2020 г., Дунавската стратегия и перспективата на държавите от Дунавския регион. Обединихме се около това, че стратегията трябва да намери своето възраждане, тъй като тя е важна не само за държавите от този регион, но и за България, тъй като тук се намират най-малко развитите региони. И наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие, допълни още Радев.

България намалява степента на макроикономическите си дисбаланси

Растат ли наистина доходите в България и колко скъп е животът

Александър Ван дер Белен и Румен Радев
Александър Ван дер Белен и Румен Радев Източник: БГНЕС

Александър Ван дер Белен от своя страна заяви, че в рамките на ЕС Австрия и България са стратегически партньори по много теми, а това е свързано както и с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и на последващото председателство, което Австрия ще поеме.

„Например що се отнася до стратегията, свързана със Западните Балкани. Силно се надявам, че срещата на върха в София през май наистина ще доведе до напредък.

Що се отнася до приемането на България в Шенген, ние оценяваме усилията на България, свързани със защитата на външната граница на ЕС и се надяваме, че всички тези усилия ще получат съответното признание“, подчерта австрийският президент.

Румен Радев и Александър Ван дер Белен
Румен Радев и Александър Ван дер Белен Източник: БГНЕС

Австрийският президент посочи, че са поели сериозен ангажимент към инвестициите ни в страната.

„Ние много се грижим и за това служителите, които работят в австрийски фирми тук, да бъдат обучавани и квалифицирани.  По отношение на културата имаме също добър обмен“,добави още Александър Ван дер Белен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@