17

П роектът за изграждане на  завод за горене на отпадъци за производство на електро- и топлоенергия предизвика граждани и общински съветници.

Основният въпрос е дали новото съоръжение ще замърсява повече или по-малко въздуха в районите на столичните квартали „Толстой“, „Свобода“ и „Надежда“.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА СТРОЕЖА НА ЗАВОДА В СОФИЯ

Общински съветник от опозицията смята, че проектът за горене на отпадъци е вреден за екологията и е лобистки, а съветник от ГЕРБ обаче опонира, че напротив заводът ще намали замърсяването на въздуха.

„Този завод ще затвори цикъла по оползотворяване на отпадъци.

Отпадъците, които не подлежат на рециклиране ще се използват за производство на електроенергия и топлоенергия. Около 300 града в ЕС третират отпадъци по този начин”, каза пред NOVA Николай Стойнев, заместник-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ.

Общинският съветник от Реформаторския блок Иво Божков заяви, че сметките за това как ще бъдат изразходвани парите за изграждането на завода „се крият от гражданите” и това също е основен проблем в проекта.

Как Германия печели милиарди от боклуци

„Говорим за проект за над 300 млн. лева и смятам, че цялата информация за него трябва да бъде предоставена на гражданите, а общината крие тази информация.

Жена дори е завела дело срещу общината, защото отказват да предоставят именно тези данни за проекта.

„Всеки общинар е могъл да се запознае с проекта, разработен от датска компания, а на страницата на Столичната община има пълна информация”, категоричен бе Стойнев.

Божков смята, че няма консесус по въпроса дали има нужда от подобно депо.

"Нормалните и разумни хора осъзнават, че умните градове рециклират максимално отпадъците, а за да функционира този завод е нужно "гориво" т.е. боклуци", посочи той.

"Целта, която се поставя пред европейските градове до 2030 г е да се достигне 65 % рециклиране и 10 % отпадък на депо. Пускането на тази инсталация ще носи преки финансови и екологични ползи за гражданите на столицата, както и ще помогне за постигането на тези цели", коментира от своя страна Николай Стойнев.

Според Стойнев повечето общинари не са против изгарянето като технология.

БСП не са съгласни заводът да се строи в София, а настояват мястото да бъде село Яна, но извозването на отпадъци до там е свързано с много разходи.

Стойнев добави, че според експертите заводът не само няма да замърсява допълнително въздуха в столицата, а напротив - ще намали вредните влияния.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@