6

Н овините на NOVA и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" започнаха кампания за набиране на средства за нов рентген за Отделението по детска ортопедия и травматология. Закупуването на модерната апаратура ще улесни поставянето на прецизна диагноза при най-малките пациенти и ще намали облъчването до минимум.

Ани Салич - водещата на Новините на NOVA, застана зад каузата и показа единственото по рода си у нас отделение за спешна ортопедия, в която всяка година се оперират и лекуват над 1 500 деца от цяла България.

"Условията в отделението са изключително добри, но липсва апаратура с нужните параметри - такава, с която можем да оценим в детайли и най-малките костици. Това подобрява прецизността и скоростта на работа. В медицината няма добри резултати без добра материална база и добра апаратура", коментира д-р Цуцумански пред NOVA.

"Понякога има травми на пръстчета, а с тези рентгени, с които разполагаме, не можем да оценим в детайли самите костички, за да може нашата работа да бъде максимално прецизна" добави още той.

По думите на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов подобен рентген струва 150 хил. лв. с ДДС, а спешната болница може да заплати половината. Останалите 75 000 лв. ще се събират от дарители. 

В кампанията вече се включиха известни лица.

"Актьорът Камен Донев преведе 2 хил. лв., има и други, които искат да помогнат, но сумата никак не е малка. Моят опит през годините показва, че най-бързо помагат SMS кампаниите, но не можем да организираме такава. Ето защо ще разчитаме на безкористната помощ на българите у нас и в чужбина, защото "Пирогов" и детската ортопедия са единственото място, където се оперират детски травми и ние сме длъжни да даваме на децата си адекватна медицинска помощ", коментира Ани Салич.

Ако желаете да помогнете, можете да го направите по банков път:

IBAN: BG08CECB97901045159907

BIC: CECBBGSF

ЦКБ АД КЛОН ЦЕНТРАЛЕН,

Титуляр: УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@