21

Н аселението на България може да намалее с около 20-25% до 2040 година, според анализ на Института за изследване на населението и човека при БАН. Документът бе рзгледан на от Министерския съвет тази седмица и ще бъде внесен в парламента.

Причините за тази демографска тенденция са, че дълги години имаме намаляване на раждаемостта, отлагане на ражданията, сравнително по-висока смъртност, обясни проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека при БАН в „Здравей, България”.

БАН: Населението на България се топи с 25% до 2040 г.

"Има много страни, които са в тази ситуация. В Европа ние сме сред 11-12 страни, в които населението намалява. Има други страни, където то ще се увеличава, но главно заради миграцията”, каза тя.  

Източник: NOVA

„Намаляването на раждаемостта до някъде е свързано с естествени процеси, защото се повишава ролята на качеството на работната сила, на образованието, а не на количеството”, поясни тя.

Източник: NOVA

„Смъртността у нас е сравнително по-висока заради застаряването на населението. Имаме много резерви за намаляване на смъртността и ако трябва да търсим възможности за по-благоприятно развитие на населението, може би трябва да се обърнем по-добре към здравеопазването”, коментира проф. Катя Владимирова.

България е катастрофално обезлюдена

България: Един век назад - три пъти повече деца

Източник: NOVA

Имаме голяма вътрешна миграция, което се отразява на демографските процеси у нас, отбеляза проф. Владимирова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@