13

С ъдът остави за постоянно в ареста двамата шофьори, които удариха общо 19 автомобила в опит да избягат от полицейските патрули в столицата преди дни.

Единият от тях - шофьорът на таксиметровата кола, помела 11 автомобила, се оказа, че никога не е имал книжка. Той дори не е ходил на шофьорски курс, а от 24 години управлява автомобил.

„Парадоксът е, че в случая има автомобил, който е таксиметров.

Шокиращо е, защото е специфичен вид транспорт, който подлежи на специфичен контрол”, коментира Алекси Стратиев, бивш началник на Пътна полиция, пред NOVA.

"Това не е изненада, защото обществото ни е доста затворено. Когато вижда някакви недъзи на всичко това, което го заобикаля, счита за разумно да премълчи, защото този, който казва истината, след това е наказван. Този човек 24 години е живял в някакъв затворен кръг от хора, които го познават и всички тези хора знаят неговото битие", заяви от своя страна Йонко Иванов, председател на Асоциацията по авто-мото подготовка.

Огромни глоби и пълна безнаказаност – такси менте

"Има доста случаи на хора, които са им отнети свидетелствата за управление и продължават да работят като таксиметрови водачи, които са доста по-опасни", добави той. 

"Това е резултат на липсата на технически средства, които да контролират скоростта на движение. България е една от страните, може би единствената, в която разрешената скорост на магистрала е 140 км/ч. В повечето страни в Европа тя е 120 км/ч", коментира Стратиев.

Според Йонко Иванов АПИ и Пътна полиция не комуникират помежду си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@