16

"Цел на Европейската комисия е до две години да бъдат достъпни електронни здравни досиета на пациентите на цялата европейска територия, така че, когато е необходимо лечение в друга страна от ЕС, да се избягват едни и същи прегледи и изследвания", това каза новият български еврокомисар Мария Габриел в предаването "Комбина" по NOVA.

По думите ѝ това ще гарантира по-голяма прозрачност и еднакво третиране на всеки.

Предстои през май 2018 г. да бъде въведен и общ регламент за защита на данните. Това ще осигури неприкосновеността на личните данни на европейските граждани.

Ресорът на най-младия еврокомисар в Европарламента е ресорът на бъдещето - "Цифрова икономика и общество".

"Предложението на премиера Борисов да се кандидатирам за еврокомисар дойде въз основа на опита ми и на това, с което мога да допринеса. Откроявала съм се в Европейския парламент, като съм отстоявала проевропейските позиции", отговори Мария Габриел на въпроса защо нейното име бе предложено от премиера.

Тя отбеляза, че не иска да прилича на никой от предишните еврокомисари, но призна, че цени всеки един от тях и сега нейната задача е да надгражда. 

Мария Габриел беше избрана с 517 гласа "За". На 20 юни тя отговори на 25 въпроса - от индустриалната дигитализация, през фалшивите новини, киберсигурността и достъпа на гражданите до интернет. Групата на ГЕРБ в ЕП посочи, че се гордее с нея. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@